Prirodna sredstva protiv komaraca neguju kožu i uspešno teraju „napasnike“

Protiv komaraca se teško borimo, posebno tokom letnjih noći, kada legnemo da spavamo ili ako odemo na večeru na terasu ili u baštu nekog restorana. I potpuno je tačno da ako išta može da nam pokvari uživanje u letnjoj večeri na otvorenom, onda su to dosadni komarci. Ali, kako bi se zaštitili ne moramo da kupujemo skupe repelente već bi mogli da se spasemo uz pomoć prirodnih sredstava protiv komaraca koja ujedno neguju kožu, čine je mirisnom i teraju omražene letnje „napasnike“.

Sintetička i prirodna sredstva protiv dosadnih komaraca
Toplije vreme donosi nam uživanje u aktivnostima na otvorenom kao što su večeri u baštama kafea, sunčanje, planinarenje, roštiljanje sa prijateljima u priodi. Ali, uz sve „pluseve“ leta, dolazi i jedna sitna smetnja – komarci. Ovi dosadni insekti, koji najviše vole leto i toplo vreme, mogu da pokvare zabavu. Osim sintetičkih repelenata, koji mogu da izazovu iritaciju osetljive kože, postoje i drugi načini da se odbranimo od komaraca, a prema istraživanjima, skoro 36 odsto ljudi radije koristi prirodne repelente nego komercijalne. Upravo ovi podaci govore da u budućnosti neće postojati samo tržište sintetičkih repelenata, već i onih prirodnih.

Postoji mnogo prirodnih preparata i metoda koje mogu da nam pomognu da se zaštitimo od komaraca.

Limunski eukaliptus
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti CDC klasifikovao je limunski eukaliptus, registrovani repelent, kao aktivni sastojak u repelentu protiv komaraca. Studija objavljena u časopisu Fitoterapia, utvrdila je da eterično ulje limunskog eukaliptusa pruža 100 odsto zaštitu od komaraca, i to do 12 sati. Limunski eukaliptus je veoma dobar repelent, ali stručnjaci navode da ga ne treba koristi kod dece mlađoj od 3 godine, jer nije odobren za taj uzrast.

Limun ili limeta
Citrusi su kao stvoreni za leto. Prepuni su vitamina, savršen su dodatak osvežavajućim pićima, odlični su borci protiv komaraca, a uz to deluju i protiv uboda. Odrežite krišku limuna, iscedite je u piće ili posisajte, a unutrašnjom stranom namažite delove kože na koje inače nanosite parfem. Namažite i mesto uboda i neugodan svrab će brzo nestati.

Ulje peperminta
Ulje peperminta je prirodni insekticid i repelent protiv komaraca i može da se pomeša sa drugim mirisima, poput limuna, i utrlja na kožu kako bi se dobio miris mente. Stručnjaci ističu da je „ulje peperminta vruće ulje“, što znači da može izazvati topli osećaj kada se nanese direktno na kožu, a na osetljivoj koži i ospi. Kako bi se ovo sprečilo, ulje peperminta treba razblaži uljem koje će biti „nosač“, kao što je ulje repice.

Banana
Osim što je zdrava i što može da nas drži sitim satim, banana je odlična za kožu, a komarci je baš „mrze“. Bananu pojedite, a unutrašnjom stranom kore namažite delove ruku i nogu.

Lavanda
Miris lavande je mnogima predivan, a komarci ga jednostavno ne podnose. U maslinovo, bademovo ili bebi ulje nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande i namažite celo telo. Ulje će vašu kožu učiniti mekom i zaštićenom od ljetnih napasnika.

Bosiljak protiv komaraca

Komarci ne podnose miris ovog začina, a brojna istraživanja pokazuju da su esencijalna ulja bosiljka toksična za larvu komaraca.