JEDAN DAN JE ZA DEJTON, A VEĆ NAREDNI PROTIV NJEGA: Dodik poručuje da je BiH trebala biti podijeljena na tri zasebne države

– Ne krijem da nisam pobornik ove ispregovarane zemlje u Dejtonu. U tom Dejtonu je napravljena greška što je ona opstala, trebala je da bude podijeljena na tri zasebne države koje bi mogle da zajedno naprave saradnju na regionalnom niovu – rekao je Dodik.

“Politički muslimani će srušiti BiH”, kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i dodaje da “Srbi moraju da budu pametni i sačuvaju Republiku Srpsku”.

Moramo da nastavimo da se okupljamo, da vraćamo ono što je zapisano u međunarodnom ugovoru, koji kaže da postoji granica između dva entiteta, da preko te granice ne mogu da prelaze oružane snage jednog eniteta na prostor drugog entiteta. Sve to lijepo piše, ali oni su odavno srušili svako slovo Dejtonskog sporazuma – kaže Dodik za Srnu.

Kaže da “Srbi treba da budu pametni, oprezni i da sačuvaju da Republiku Srpsku, njen teritorijalni integritet, suverenost”.

– Ne krijem da nisam pobornik ove ispregovarane zemlje u Dejtonu. U tom Dejtonu je napravljena greška što je ona opstala, trebala je da bude podijeljena na tri zasebne države koje bi mogle da zajedno naprave saradnju na regionalnom niovu – rekao je Dodik.

O Konakoviću
On je dodao da BiH kao takva nikada nije ni postojala pa nije ni sada mogla da bude predmet održivosti, a u prilog tome govore i pokušaji Sarajeva da zadrže strance u odlučivanju u BiH.

Dodik kaže da su stranci kreirali sve odluke koje su išle ka tome da sruše ustavni poredak.

On je napomenuo da, kada je riječ o suverenosti BiH, najbolje govore ljudi poput ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elemdina Konakovića koji misle da treba ostati samo na pričama kako stranci treba da donose odluke, te upitao kakva je to suverenost.

Potom je ukazao “na podvalu u vezi sa imovinom i želje političkog Sarajeva da se sve ono što je na štetu Republike Srpske legalizuje u Ustavnom sudu BiH”.

– Ne znam kako će to donijeti na nivou Parlamentarne skupštine BiH, to se tamo neće naći na dnevnom redu – rekao je Dodik.

On je pozdravio i izjave pojedinih opozicionih lidera koje pitaju kako je moguće da BiH ide u EU sa OHR i stranim sudijama.

– To je nešto što dijelimo – istakao je Dodik.

On je dodao da se Konaković i lider SDA Bakir Izetbegović ne bore za sistem pravne države, nego nepravne i da otuda i njihova borba za Ustavni sud BiH.

Dodik kaže da se Bošnjaci bore za Ustavni sud BiH u kome su tri stranca jer je njegovo djelovanje do sada bilo u korist bošnjačke i politike SDA, a sada i “Trojke”, koji idu za devastiranjem ustavnog poretka u BiH i njene unitarizacije i centralizacije.

O Ustavnom sudu BiH
Komentarišući poziv Predsjedništva SDA strankama “Trojke” da prekinu sve razgovore o zakonu o Ustavnom sudu BiH po zahtjevu SNSD, koji se odnose na prisustvo sudija koje imenuje Evropski sud za ljudska prava i uvođenje etničkog veta u odlučivanje, Dodik je napomenuo da to nije samo zahtjev SNSD već dio 14 prioriteta koje je istakla EU.

– To je dio 14 prioriteta koje je istakla EU, ako se čita ozbiljno ono što je prekjuče rečeno u Briselu, a rečeno je da u martu treba izaći pred EU sa riješenih tih 14 prioriteta. Jedan od tih prioriteta je Ustavni sud – rekao je Dodik. On je rekao da SDA pokušava da zarobi i učini nesposobnom “Trojku” za odlučivanja i usput promoviše lažne narative o evropskom putu, ali da će SNSD opet staviti na sto 14 prioriteta da se prvo razgovara o njima.

– Kada sve dogovorimo i riješimo sve i jedno pitanje, onda ćemo riješiti u cjelini sve. Dok se jedno pitanje od tih 14 ne riješi ne može biti shvaćeno da je i jedno riješeno – dodao je Dodik. On je podsjetio da je u junu dogovoreno kako se kretati kroz sve to, a da je prva odustala “Trojka”, koja se sada junači kako je učinila nešto za evropski stav prije dva dana.

Dodik je rekao i da SDA sve svodi na bizarnu potrebu da muslimane plaše njegovim imovinom i Republikom Srpskom, a da je glavni cilj da devastiraju RS.