„ŽIVIO VUČIĆ, U ZATVORSKOM ODIJELU“: Ko se krije iza videa koji je šokirao Srbiju…

Srpska politika ne može se pohvaliti kao pretjerano časna, ali i u tako prljavoj pojedinci znaju da iznenade. Ovih dana se u knjigu političkog beščašća zlatnim slovima upisuje poslanik, nominalno opozicioni, Dejan Bulatović.

Sa svojih nekoliko nastupa u posljednjih mjesec dana zasjenio je Bulatović razne srpske preletače. A preletačevića je u ovdašnjoj političkoj historiji bilo raznih, svih partija i ideologija, ovjekovečenim onim najvećim koji se trenutno nalaze na vlasti, piše Danas.

Zaista, SNS bi lako mogao da uzme akronim Socijalističke partije Srbije, s obzirom na to da se u njoj nalaze svi mogući preletači. Uskoro možda i Bulatović. Sebe i dalje naziva opozicionim poslanikom, ispadajući tako manje iskren čak i od naprednjačkih preletača. Jer ne može se podržavati vlast i u isto vrijeme biti opozicija.

Bivši potpredsjednik Stranke slobode i pravde napravio je pometnju izlaskom iz ove stranke. Odnosno više optužbama na račun, kako je rekao, lažnog opozicionarstva Marinike Tepić, potpredsjednice ove stranke i nosioca liste koalicije “Ujedinjenih”. Na ovoj listi Bulatović je dobio mandat, koji trenutno koristi za usklike “Živio Vučić”. Toliko energične da bi mu na njima pozavidio i Milenko Jovanov ili čak i najbolji polaznici Akademije mladih lidera. Zato mu možda i horski aplaudiraju.

Prvih dana činilo da zaista Bulatović zna nešto javnosti nepoznato. Njegovi navodi koristili su onima koji su širili čaršijske priče o saradnji Đilas – Vučić. Podršku je dobio i od Borisa Tadića.

Osniva udruženje građana Savez socijaldemokrata, a da nešto u priči ipak ne štima pokazivali su sastanci s ministrima u Vladi Srbije na koje je učestalo Bulatović počeo da odlazi s početkom godine.

Govoreći o sastancima u intervjuu za Youtube kanal Danasa pričao je kako na sastanke ide kako bi ministre natjerao da rade svoj posao, pa da ako čak i donesu zakon koji je im je predložio – za njega neće glasati. U istom intervjuu ponovio je optužbe na račun Tepić o aferi Morović, fotografije sa potpredsjednicom SNS Sandrom Božić, te opaske da Tepić ne govori više o “bratiji i partiji”.

Njegova bivša partijska koleginica ove optužbe je demantovala, dok je Dragan Đilas primjetio da su Bulatovićevi napadi identični onim iz SNS-a.

Nekoliko mjeseci nakon izlaska iz SSP počeo se redom zahvaljivati ministrima, pa onda i predsjedniku Vučiću, da bi se onda pojavio i na mitingu SNS “Srbija nade”, u opozicionim krugovima komentarisanom kao kontramiting protestima “Srbija protiv nasilja”.

U međuvremenu potpuno je Bulatović promijenio kurs. Informer mu je postao simbol profesionalnog i nezavisnog novinarstva, a skupštinski mikrofon koristi kako bi doskorašnji saborcima poručivao kako im neće uspjeti da sruše vlast, kako kaže, iskorištavanjem tragedija izazvanih masovnim ubistvima.

Njegove optužbe na račun opozicije kulminirale su direktnim obraćanjem poslaniku DS-a Srđanu Milivojeviću, kojem je rekao da treba da ga je sramota, kao i sve “lopove iz opozicije”.

Braniće se Bulatović da se nikada nije bavio Vučićem, već samo bivšim ministrom poljoprivrede Nedimovićem, kao što je to činio u intervjuu Danasu. To, ipak, nije tačno.

Bulatović devedesetih

U politiku je Bulatović ušao kroz Srpski pokret obnove, na protestima 1996. nosi lutku Slobodana Miloševića u zatvorskom odijelu, pa zbog toga biva hapšen. Preživljava policijsku torturu u zatvoru Padinska skela – advokatica ga je pronašla golog na ćeliji poda. Jedva je ustajao, tresao se dok se oblačio, slomljenog nosa i sa povredama glave i grudnog koša. Godinu dana kasnije napušta Draškovića, učestvuje u osnivanju Demohrišćanske stranke Srbije (DHSS) Vladana Batića, u kojoj ostaje do 2000. godine kada dobija politički azil u Francuskoj zbog napada Milorada Ulemeka Legije.

Po francuskim zakonima osniva “Pokret za Novu Srbiju”, da bi zatim bio i predsjednik “Narodnog pokreta 6. oktobar”. Članstvo su činili Nenad Čanak, Vladan Batić i Vesna Pešić.

Pri povratku u Srbiju kreće da se bavi poljoprivredom, a 2012. ulazi u Zelenu ekološku partiju – Zeleni, čiji ubrzo postaje predsjednik. Ova stranka kasnije se spaja sa Inicijativnim odborom SSP-a i zajedno osnivaju stranku čiji predsjednik postaje Dragan Đilas.

Vlasti poručivao da će ići u zatvor

Na konvenciji koalicije “Da oslobodimo Beograd!”, riječ je, te 2018. godine, imao i Bulatović.

– Ja ću podsetiti sve vas na 1996. godinu. Tada su protestanti postavili jednu liniju između nas i njih. I rekli smo Beograde nikada te više nećemo Njima dati. Desio se 5. oktobar, tada smo provaliju, ambis između nas i njih napravili. Rekli smo Srbijo nikad više, nikada te više nećemo dati Njima. Ovo sve što se dešava je zapravo njihova osveta, ovaj režim sve radi da bi nam se osvetio. Nikada nam nisu zaboravili 1996. godinu, nikada nam nisu zaboravili 5. oktobar. I oni su odlučili da pokušaju da nas satru, da nas nema, da vladaju i unište Srbiju – poručivao je tada Bulatović.

Govorio je da će se ponoviti slike iz devedesetih – kordoni policije, hapšenje opozicionara, gašenje medija.

Poručivao je da je spreman i za promjenu vlasti na ulicama, pominjao lustraciju i novu akciju “Sablja”, da će vlasti narod suditi, kao Miloševiću.

“Živio Vučić (sa lisicama?)”

Tokom protesta “1 od 5 miliona” 2018. godine, najavljivao je da će na šetnje nositi lutku Aleksandra Vučića u isto tako zatvorskoj odjeći – u prirodnoj veličini. Ipak, lutku je samo odnio u emisiju “Dobar Loš Zao” kod Marka Vidojkovića i Nenada Kulačina. Onog kojem danas svesrdno kliče, nekada je “hapsio”.

Nekad su mu slali “dežurni megafonski ometač” Simu Spasića, ometače koji su mu dolazili na konferenciju jurio je po Pionirskom parku, Informerovi novinari optuživali su ga da je prodao stranku Đilasu, a SRBIN.info radio je reportažu sa njegovog salaša. Po kući u kojoj mu, sam je isticao, žive djeca pisali su mu prijetnje smrću, a kao osumnjičen uhapšen je njegov prijatelj Zoran Radmilović, kako je Bulatovićeva bivša stranka isticala – bez dokaza, a zbog svega je podnio Bulatović tužbu protiv tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića. Bilo bi zanimljivo da se zaista sretnu u sudnici.

Danas pjeva drugu pjesmu, po režimskim notama. Jednako srčano kao nekad po opozicionim. Ne treba da začudi dolazak Bulatovića na sastanke na koje Vučić poziva ili, što da ne, ulazak u Narodni pokret za državu.