ZBOG MAFIJAŠKE LIKVIDACIJE POLICAJACA SVJEDOČIO ELVIS KELJMENDI: NUĐENO JE MILION KM ZA INFORMACIJU

U sarajevskom Kantonalnom sudu jutros je nastavljeno suđenje za likvidaciju sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Za ovo teško ubistvo sudi se Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću Žižanu.

Saslušana su četiri svjedoka Tužilaštva, dok je jedna svjedokinja iskoristila zakonsko pravo da ne svjedoči, budući da se radi o bližnjem srodniku jednog od optuženih. U pitanju je Radmila Macan, majka optuženog Aleksandra Macana, javlja Faktor.

Jedan od danas saslušanih svjedoka bio je Elvis Keljmendi, koji se Sudskom vijeću predstavio kao ugostitelj. On je, kako je danas ispričao pred Sudom, u vezu s ovim slučajem zbog njegovih prepiski na Anom aplikaciji, na kojoj je sa sagovornicima komentirao ovaj slučaj.

Kako je on danas ispričao u sudnici, nedugo nakon ubistva policajaca kontaktirao ga je Muhamed Pekić, uposlenik OSA-e, koji ga je pitao ima li on kakva saznanja o ubistvu policajaca, te da, ako nešto čuje o tome, javi.

Keljmendi je kazao da u to vrijeme on ništa nije znao o tome, ali da je nekad poslije sjedio kod Denisa Stojnića u jednom od njegovih kafića, kada je došao Danijel Dado Džafić sa informacijom kako ima čovjeka na Palama koji zna gdje je auto i puška koji su korišteni prilikom ubistva policajaca.

– U međuvremenu je Denis rekao da OSA daje milion maraka za informacije koje bi dovele do ubica – kazao je Keljmendi.

Na pitanje tužiteljice je li Džafić tada rekao ko je osoba koja ima te informacije, Keljmendi je odgovorio potvrdno i kazao da je Dado rekao da se radi o Srećku Mandiću sa Pala (jedan od optuženih u predmetu “Volan” za organizovani kriminal u vezi s krađama vozila, op. a.)

Keljmendi je kazao da je Denis odmah potom pozvao Osmicu (bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića), kojem je prenio te informacije.

Ubrzo su, kako je dalje kazao, u lokal došla dvojica inspektora FUP-a Ibro Bešlija i izvjesni Šehović, koji su onda nasamo razgovarali sa Džafićem i on ne zna šta su oni dalje poduzimali u tom slučaju.

 

Kazao je da je on o tome putem Anom aplikacije razgovarao sa Aleksandrom Nikolićem, koji mu je rekao da su i njega pozivali u vezi s tim slučajem i davanjem DNK uzorka.

Dodao je da su se “Denis i Dado upalili zbog tih para”.

Na pitanje da li je Nikolić spominjao neka druga imena u vezi s ubistvom policajaca, kazao je kako “misli da nije”.

Na pitanje advokata Duška Tomića, koji je podsjetio svjedoka da je tokom istrage u Tužilaštvu dao iskaz o ovom slučaju, te da je tada govorio o saznanjima o ubicama i da je tada rekao da je “kum odao kuma”, Keljmendi je kazao da “se sjeća kada je uhapšena ova trojka da se pričalo da su oni izvršioci ubistva, ali da se ne zna ko je pucao i da je tada bila priča kako je kum odao kuma”.

Rekao je da do danas nije znao da su Sava Marinković i Aleksandar Macan kumovi.

Rekao je da nije čuo da je Srećko Mandić dobio ozbiljne prijetnje zbog te priče, kao i da mu nije poznato da li su iskaz o ovome davali Denis Stojnić, Dado Džafić i Srećko Mandić, kojeg je, kako je rekao, danas prvi put vidio ovdje u sudnici (Mandić je također danas svjedočio, op. a.).

Rekao je da ni danas ne zna ko je pucao, a na upit advokata: “Ni iz medija?”, odgovorio je: “Slabo pratim”. Također je kazao da nikad lično nije upoznao optužene.