Zbog “diskiriminacije” djece promijenjeni kriteriji za upis u srednje škole u KS

Vlada Kantona Sarajevo je krajem aprila, na prijedlog Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, usvojila novu Odluku o kriterijima za prijem učenika u prvi razred srednjih škola Kantona Sarajevo. Između ostalog, rezultati iz takmičenja više ne mogu biti presudni faktor prilikom upisa. U nastavku vam donosimo razloge donošenja ovakve odluke i detaljno bodovanje za prijem učenika u srednje škole u KS.

Nova Odluka je, kako za N1 kažu iz Ministarstva, donesena nakon detaljne analize rezultata upisa u školsku 2022/23. godinu, s posebnim akcentom na dodatne bodove po osnovu završene osnovne muzičke/baletske škole, po osnovu statusa perspektivnog sportiste, i na takmičenjima iz nastavnih predmeta/oblasti, uključujući sportska takmičenja i takmičenja iz klasične muzike/klasičnog baleta.

Analiza je, ističu iz Ministarstva, pokazala da je u periodu od školske 2018/19. do 2022/23. došlo do enormnog povećanja broja dodatnih bodova koji se priznaju prilikom upisa (cca 800%).

Također, dodaju iz Ministarstva, uočen je veliki nesrazmjer kada su u pitanju dodatni bodovi ostvareni na takmičenjima iz predmeta “Tjelesni i zdravstveni odgoj/sport” i predmeta “Muzička/Glazbena kultura i Glazbeni odgoj”, u odnosu na sve ostale nastavne predmete. Naime, udio takmičenja iz sporta i muzičke kulture iznosi čak 89%, a svih ostalih nastavnih predmeta zajedno (Fizika, Matematika, Informatika, Bosanski jezik i književnost, Engleski jezik, Turski jezik, Geografija/Zemljopis, Njemački jezik i Likovna kultura), samo 11%.