Završen sastanak Gabriela Escobara sa Trojkom

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar stigao je u Sarajevo i održao sastanak sa predstavnicima Trojke.

Održao je sastanak sa Elmedinom Konaković, liderom Naroda i pravde, Edinom Fortom, premijerom Kantona Sarajevo i liderom Naše stranke, kao i Sašom Magazinovićem, zastupnikom SDP-a BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Na zvaničnom Twitter profilu Ambasade SAD u BiH objavljena je fotografija nakon sastanka i kratka poruka.

“Fokus na reformi zdravog razuma važnija je nego ikad. Drago mi je da razgovaram sa čelicima Naroda i pravde, Naše stranke i SDP BiH. Razgovarali smo i o tome kako Kanton Sarajevo napreduje”, napisano je na zvaničnoj stranici Ambasade SAD u BiH uime Escobara.

Veoma prijatan i ohrabrujući sastanak sa Gabrielom Escobarom. Reforme, sigurnosna pitanja, izbori i borba protiv kriminala i korupcije su bile teme u fokusu razgovora. Imamo znanje, snagu, energiju i volju da provedemo planove koji imaju podršku progresivne strane svijeta“, kazao je  Saša Magazinović za portal Radiosarajevo.ba nakon sastanka.

Zatim je dodao:

“Podrška koju dobijamo nije podrška strankama ili bilo kome pojedinačno, nego isključivo onome što radimo. Došlo je vrijeme da se djela cijene više od riječi. Mi smo se okupili oko zajedničkih programa koje realizujemo i to svi prepoznaju. Oni koji žele objasniti da su svi političari isti moraju pod hitno promijeniti strategiju jer svi vide da to nije tako”, podvukao je Saša Magazinović za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Gabriel Escobar nedavno je rekao kako ideja slobodne i mirne Evrope nije potpuna bez zapadnog Balkana.

Nama je potreban cijeli zapadni Balkan u Europskoj uniji. Ideja koju smo počeli 1989. godine da stvaramo Europu kao cjelinu, slobodnu i mirnu, još nije završena i na tome još trebamo raditi”, rekao je Escobar.