ZASTUPNIK SDA NEZIR PIVIĆ: “Lidija Bradara nije dostojna funkcije koju obnaša, Nikšić je trebao pokrenuti smjenu Sanje Vlaisavljević”

“Rekao sam, sve bih ponovio! Sekunde ne bih zamijenio. Svaka sekunda je vrijedila”, ovo je izjava ratnog zločinca Darija Kordića. Dosta pažnje bosanskohercegovačke i regionalne javnosti izazvao je snimak druženja na kojem je osuđeni ratni zločinac, bivši lider HDZ-a BiH i potpredsjednik tzv. HR Herceg-Bosne Dario Kordić ovo izjavio.

O efektima ove sramne izjave i njenim političkim posljedicama za unutrašnje prilike u Bosni i Hercegovini za Hayat je govorio Nezir Pivić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Pivić je ovu izjavu okarakterisao kao zastrašujuću.

“Sa društvenog aspekta kakvu poruku šalje maldim ljudima, ne smijemo zaboraiti da određeni politički predstavnici su davali podršku presuđenom ratnom zločincu. Kada govorimo o kazni, međunarodni sud u Hagu je rekao da je on odgovaran za ovaj strašni zločin i da treba da dobije kaznu. Svrha kažnjavanja nije postignuta, jer se ne vidi trunka kajanja. On bi to sve ponovio. Mi živimo u takvom društvu gdje imamo zabrinjavajuću šutnju prvih ljudi. Bez obzira iz kojih naroda dolaze, mislim da je ljudski da se ovakve izjave osude. Potrebana je žešća rekacija svih institucija i Republike Hrvatske, te njihovih predstavnika. Oni njega dočekuju kao heroja, kao i politički predstavnici HDZ-a iz BiH. Ja ne mogu vjerovati da se neko normalan može ponositi njegovim zločinima. Svjesni smo da kazna nije postigla nikakvu svrhu “, rekao je Pivić.

Smatra kako imamo opasnost koja prijeti, te se ova izjava može protumačiti kao poziv za nastavak vršenja krivičnih djela. Postavio je i pitanje “o kakvoj rehabilitaciji možemo govoriti kada nema trunke kajanja?”

Dario Kordić je 9. juna 1994. godine imenovan predsjednikom HDZ-a u BiH, a njegov otac je bio jedan od istomišljenika Franje Tuđmana.

“Presude Haškog tribunala su jasno rekle da je rukovodstvo HVO-a isključivo bilo diktriano od Republike Hrvatske. To govori na koji način je Hrvatska bila upletena u agresiju na BiH. Sam doček od lidera te partije govori da je ta politika ostala ista samo su akteri drugačiji”, istakao je Pivić.

Presuđeni ratni zločinac za smišljeno, planirano i sistemski izvedeno ubistvo 116 osoba u Ahmićima sablaznio svu civilizovanu javnost u BiH i regionu, ali ne i predstavnike HDZ-a. Raguž je stao u odbranu Kordića, a Pivić na to kaže kako se pokušava odbraniti nešto što je razumnom čovjeku nevjerovatno.

“Bez obzira koja ste stranka, ja ne znam kako možete naći imalo hrabrosti da komentirate to. Lidija Bradara nije dostojna funkcije koju obnaša, jer je rekla da joj je osuđeni ratni zločinac prijatelj. Kako jedna osoba koja kaže da joj je on prijatelj može biti dostojna pozicije predsjednika Federacije BiH. Također Nikšić je trebao pokrenuti smjenu Sanje Vlaisavljević”, smatra Pivić.

Jasan je u izjavi da visoki predstavnik treba poduzeti određene mjere prema Bradari i Vlaisavljević.

“Schmidt je pokazao da u BiH može sve, da može više od Parlamenta. Očekujem da smijeni osobe koje nisu dostojee tih funkcija. Mora pokazati jasno da li podržava ovaj oblik veličanja i da li će ostati nijem na sve”, kazao je Pivić.
Također, smatra kako su male šanse da se Kordić vrati u zatvor, ali bi to bilo najispravnije.

“Da li će postojati određene smetnje sa aspekta pravičnosti postupka to je sada pitanje”, rekao je Pivić za kraj.