Zašto je dobro staviti sol u frižider: Trik koji je oduševio sve

Sol je sastavni dio svake kuhinje i brojnih recepata, te je mnogi koriste gotovo svaki dan. Ovaj začin se obično čuva u kuhinjskom ormariću ili na stalku za začine. Ipak, popularni začin trebao bi svoje mjesto naći i u frižideru, a evo i zašto?

Sol u frižideru može biti vrlo korisna, te može pozitivno utjecati na zdravlje, navode njemački mediji.

Jednostavno stavite začin u malu posudu i stavite je u odjeljak za povrće – na primjer pored krastavaca, mrkve ili čak voća kao što su jagode ili dinje.

Ovim jednostavnim trikom možete osigurati da voće i povrće dulje ostanu svježi. Ukratko: sol izvlači tekućinu iz hrane, te spriječava njihovo kvarenje.

Na taj način se vlaga u frižideru, koju stvaraju namirnice, može se donekle smanjiti. Zbog upotrebe soli plijesan se ne razvija brzo. To u konačnici može imati pozitivan učinak na zdravlje. Plijesan je štetna za tijelo.

“Spore i metaboliti iz plijesni mogu izazvati alergijske i iritantne reakcije kod ljudi kada se udišu putem zraka”, upozorava Njemačka agencija za okoliš, piše Fenix magazin.

Međutim, čuvanje soli u frižideru nije dovoljno. Razvrstavanje hrane također može pomoći u izbjegavanju plijesni i tako pozitivno uticati na vaše zdravlje.

Redovno čišćenje frižidera također sprječava stvaranje bakterija i plijesni.