Zamjenik ministra odbrane: Dopuštanjem preleta američkom bombarderu prekršena je procedura

Zamjenik ministra odbrane u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Aleksandar Goganović rekao je za ATV da je dozvoljavanjem preleta američkog bombardera preko BiH prekršena procedura, jer odobrenje nisu dali zamjenici u Ministarstvu odbrane.

“Po potpisanom memorandumu o saradnji Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane SAD-a ova obuka je planirana u ovoj godini. Zanimljivo je da je obuka planirana izvan granica BiH, ali je preko noći donesena odluka da se ona realizuje na teritoriji BiH. Zbog čega je to tako, meni nije poznati kao ni nikom iz Republike Srpske”, kaže Goganović.

Dodao je da odobrenje daje Ministarstvo vanjskih poslova koje saglasnost traži od Ministarstva odbrane i Ministarstva komunikacija i saobraćaja, a na čelu sva tri ministarstva nalaze se kadrovi Trojke.

“Procedura je ipak prekršena. Ministarstvo odbrane je jedino ministarstvo koje ima dva zamjenika koji moraju dati saglasnost na sve odluke koje potpisuje ministar odbrane. U ovom slučaju ja nisam dao saglasnost čime su prekršene procedure. Dodatno zabrinjava to što ovo nije odraz multietičnosti u BiH ako znamo da po Dejtonu na sve odluke moraju biti saglasni dva entiteta i tri naroda.

U ovom slučaju se urušava koncept Dejtonskog mirovnog sporazuma, što po je po mom ličnom mišljenju veoma opasno. Ako imamo slučaj da odluke donose samo predstavnici jednog naroda, gdje se zanemaruje strah i zabrinutost građana RS-a, zanemaruju se ministri i zamjenici koji predstavljaju RS u Vijeću ministara, onda imamo problem u funkcionisanju BiH”, kazao je Goganović.

Tvrdi da nije bio upoznat sa ovom odlukom, a da je ministar Zukan Helez trebalo da pozove njega i drugog zamjenika Slavena Galića da razgovaraju o tome.

“Ubijeđen sam da će ministri koji dolaze iz RS-a pokrenuti ovo pitanje i pitati kolege iz reda bošnjačkog naroda zašto je ovo doneseno na ovakav nakaradan način bez diskusije i dijaloga. Poslanici u Predstavničkom domu i delegati u Domu naroda su se oglasili po ovom pitanju, pa sam siguran da će oni tražiti odgovornost. Šta će se dalje dešavati, ne mogu reći sa sigurnošću, ali sam siguran da će rukovodstvo RS-a reagovati”, kaže Goganović.