Žalfija je zaštitnica zdravlja: Nazivaju je “SVETOM BILJKOM”, a puno je razloga za to!

 

Latinsko ime žalfije, Salvia officinalis, potiče od riječi salvare, a to znači spasiti ili izliječiti, što zaista puno govori o tome koliko je cijenjena kroz historiju.

Ova biljka se koristila kao glavni sastojak u smjesama za balzamovanje u grobnicama faraona. Grčki doktor Dioskorid ju je koristio da izliječi krvarenje, groznicu, kamenje u bubregu, ali i neredovnu menstruaciju.

U vrijeme Karla Velikog, žalfija se sadila u svakoj bašti i smatrala se najljekovitijom biljkom. Ona se koristila za liječenje skoro svih bolesti i dobila je status svete biljke.

Žalfija ima iscjeljujući efekat pošto čisti krv, stimuliše izbacivanje sluzi iz respiratornih organa, utiče na izbacivanje sluzi iz stomaka i pomaže pacijentima da povrate apetit.

Kod dijabetesa se preporučuje miješanje žalfije i hajdučke trave.

Žalfija pomaže protiv zapaljenja i odlična je za liječenje upala grla i krajnika. Najbolji način primjene žalfije u tim slučajevima jeste grgoljanje čaja.

Žalfija može da utiče na liječenje reumatizma, gihta i nervnih poremećaja koji su povezani s ovim bolestima.

Čaj od žalfije je veoma važan za dojilje pošto povećani unost čaja od žalfije povećava lučenje mlijeka kod majki. Konzumiranje čaja od žalfije takođe može smanjiti šanse od pobačaja.

Čaj od žalfije, ako se pije dovoljno često, jača čitav organizam, spriječava nastanak šloga i pomaže kod paralize.

Žalfija je jedina biljka pored lavande koja pomaže kod noćnog znojenja.

Neki ljekari žalfiju koriste i kod grčeva, bolesti kičmene moždine, bolesti žlijezda i tremora. Oni preporučuju konzumiranje dvije šolje čaja od žalfije na dan.

Ovaj čaj odlično djeluje protiv bolesti jetre, smanjuje nadimanje i uklanja intestinalne probleme poput dijareje. Izmrvljeno lišće žalfije čak može pomoći kod ujeda insekata.

Čaj od žalfije se naročito preporučuje za upaljene krajnike, bol u vratu, zubne apscese i zapaljenja grla i usta uopšte.

Možete ga pripremiti tako što ćete preliti 2 dl vode preko 1-2 kašičice žalfije i ostaviti da odstoji 10 minuta.

Čaj ima jak ukus i pomalo je gorak, ali preporuka je piti ga bar dva puta dnevno.

Spremite ga i vi, mnogo je zdrav.