VUČIĆ NAKON INAUGURACIJE MILATOVIĆA: “To što sam razumio iz njegovog govora sačuvaću za sebe i politiku Srbije”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Republika Srbija željela da ukaže poštovanje narodu i građanima Crne Gore, te da im je važno da u Crnoj Gori imaju istinskog partnera.

“Crna Gora će u Srbiji će uvijek imati iskrenog prijatelja i dobrog partnera”, rekao je on novinarima ispred Skupštine Crne Gore, nakon inauguracije predsjednika Jakova Milatovića.

Vučić je rekao da je nekoliko puta razgovarao sa Milatovićem, a posljednji put nakon predsjedničkih izbora.

Na pitanje kako je razumio govor Milatovića, Vučić kaže da ga je pažljivo slušao.

“I to što sam razumio sačuvaću za sebe i politiku Srbije u narednom periodu. Jasno je da Crna Gora ostaje strateški opredjeljena svojoj politici članstva u NATO-u- Mi svoj vojni položaj doživljavamo drugačije i želimo ljubomorno da sačuvamo našu vojnu neutralnost, želimo da sami brinemo o svom nebu i o svojoj zemlji. Također, nešto su nam drugačije nijansirane poruke oko nekih događaja u svijetu, ali to ne mijenja i ne smije da promijeni naš izrazito prijateljski stav prema Crnoj Gori. Mi poštujemo, to je izbor građana Crne Gore”, poručio je Vučić, prenose crnogorske Vijesti.

Odgovarajući na pitanje kada će Milatović doći u Beograd, Vučić je rekao da pretpostavlja da će novi predsjednik Crne Gore prvo posjetiti Brisel, “ali je uvijek dobrodošao u Beograd”.

Poruka ovog skupa u regionalnom smislu je, ocjenjuje Vučić, da moramo da razgovaramo, sarađujemo i da se trudimo da bez obzira na sve razlike gradimo bolje odnose.

“Mislim da je važno da svi raumijemo potrebe i razlike među nama. Ako ništa, kada ih razumijemo da ih poštujemo i to je sve. Ovo je nešto što je ključna poruka. Nadam se daljem unaprijeđenju odnosa, ne samo Srbije i Crne Gore već i svih nas u cijelom regionu”.

Istakao je da je svaki napredak u bilo kojoj sferi društvenog života je Srbiju od izuzetnog značaja.

“Ja sam razumio i predsjednika Milatovića da želi jačanje ekonomskih veza, da je ekonomija od izuzetnog značaja. I jedni i drugi se nalazimo an evropskom putu. Imamo razlike, ali ne smiju da budu prepreka u razvoju naših prijateljskih odnosa. Ja bih se nekad, ali ne želeći da bilo koga uvrijedim, usudio da kažem i bratskih odnosa ali moramo stvari da razvijamo na racionalnom nivou”, rekao je Vučić.

Poručio je da ne zna sa kim bi Srbija imala više dodirnih tačaka nego sa Crnom Gorom.

“Ne mogu da kažem da Crna Gora ne pokazuje poštovanje prema Republici Srbiji. Da li smo presrećni zbog svake odluke Crne Gore, nismo i ne moramo da budemo… Uvijek je bolje da pronalazite zajednički imenitelj na osnovu kojeg možete da sarađujete, a ne da sa lakoćom i nepodnošljivom lakoćom nalazite tačke razdora i tačke sukoba”, zaključio je Vučić.