Vučić najavio prijevremene parlamentarne izbore, Brnabić ponudila ostavku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić obratili su se večeras građanima Srbije. Brnabić je rekla da je spremna podnijeti ostavku, dok je Vučić najavio prijevremene parlamentarne izbore i predstavio nove mjere.

Povod njihovog obraćanja je sve veće nezadovoljstvo građana Srbije koji svake sedmice izlaze na proteste “Srbija protiv nasilja”.

Jedan od zahtjeva građana je ostavka Vučića na mjesto predsjednika Srbije, dok vanredne parlamentarne izbore okupljeni, do sada, nisu tražili, uostalom, kao ni njegovu ostavku na mjesto predsjednika SNS-a.

“Imat ćemo prijevremene parlamentarne izbore, samo je pitanje mjeseca kada će biti održani”, poručio je Vučić.

Dodao je da prelazne Vlade neće biti, jer za to je potrebna njegova odluka, a takvu odluku nikad neće donijeti.

“Po tom pitanju nema razgovora i nema pregovora nikakvih. Došli smo do zahtjeva da bude smijenjen Bratislav Gašić, predsjednica Vlade ne želi pod prisilom da smjenjuje ministra policije”, rekao je Vučić.

Najavio je povećanje plata radnicima u prosvjeti i zdravstvu, ali i nižu cijenu hljeba.

Premijerka Ana Brnabić je rekla kako su pojedinci jedva čekali da iskoriste tragediju te su organizovali proteste.

“Na tim protestima smo čuli samo političke zahtjeve. Smjene ministara, smjena REM-a, oduzimanje nacionalnih frekvencija i ukidanje rijalitija”, rekla je Brnabić.

Dodala je da je ministar prosvjete sam podnio ostavku te da ne vidi potrebu za ostavkama ministra unutrašnjih poslova i BIA-e koji nemaju veze sa tragedijom.

Istakla je i to da je u svakom trenutku spremna da podnese ostavku na mjesto predsjednika Vlade.

“Razgovarala sam sa Vučevićem, kao predsjednikom najveće partije, i ponavljam, spremna sam na ostavku, ostavljam na predsjedniku da donese tu odluku”, rekla je Brnabić.