VUČIĆ BACIO OKO NA BH. STRUJU: Formira se regionalno energetsko tržište!

Ali, na jednu činjenicu odmah treba upozoriti. Naime, u ovoj neformalnoj asocijaciji, BiH je jedini izvoznik električne energije.

Regionalno energetsko tržište zajedno će formirati Srbija, Albanija, Sjeverna Makedonija, BiH i Crna Gora, dogovoreno je danas na regionalnoj konferenciji o obnovljivim izvorima energije održanoj u Beogradu.

Dogovoreno je i da pokušaju da pomognu jedni drugima i da rade na izgradnji novih energetskih objekata iz oblasti “zelene energije”.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare su učestvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, te premijeri Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, Albanije Edi Rama i Crne Gore Dritan Abazović.

Vučić je rekao da neki imaju višak struje u zimskom, neki u ljetnom periodu, neki imaju veće gasne kapacitete, neki će tek da prave gasovode.

“Jedni drugima možemo mnogo da pomognemo i samo zajednički možemo da obezbijedimo budućnost”, rekao je Vučić i dodao da je ovo pitanje od najvećeg značaja za sve predstojeće zime.

Ali, na jednu činjenicu odmah treba upozoriti. Naime, u ovoj neformalnoj asocijaciji, BiH je jedini izvoznik električne energije.

BiH izvozi oko 25 odsto svoje električne energije, a dvije trećine izvoza idu u susjedne zemlje, Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju.

BiH je za samo osam mjeseci ove godine na izvozu struje zaradila 824 miliona KM, što je skoro isto koliko je BiH zaradila od izvoza struje u cijeloj prošloj godini (830 miliona KM).

Zahvaljujući dobroj situaciji sa električnom energijom, BiH je bila pošteđena šokova koje su imale druge zemlje, a zahvaljujući mjerama ograničenja cijene velike troškove nisu imale ni kompanije ( povećanje do 20 odsto)