“VLAST U SARAJEVU UVIJEK SE SASTAVLJA”: Cvijanovićka smatra da će formiranje…

 

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH i potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović ocijenila je da će formiranje Vijeća ministara BiH potrajati, te dodala da se “vlast u Sarajevu uvijek sastavlja i da se teško može zamisliti neka progamska koalicija”.

“Imamo tehničku koaliciju od onih koji su dobili izbore”, izjavila je Cvijanovićka.

Smatra da je važno da SNSD ima dogovor sa HDZ-om BiH, te da će se vidjeti ko će se iskristalisati kao partner iz Federacije BiH.

“Poruka da mi biramo partnera bila je reakcija jer su iz FBiH počeli da poručuju da će praviti vlast bez SNSD-a. Dobili su odgovor”, rekla je Cvijanovićeva za “Glas Srpske”.

Na pitanje da li očekuje pritiske iz EU da se ubrza formiranje vlasti kao uslov za kandidatski status, kaže da pritisaka iz EU ima i da će ih biti.

“Nisam baš sigurna da je moguće da neko pritišće toliko jako pa da utiče na formiranje vlasti. To treba da se dešava kao rezultat našeg dogovora. Što se EU tiče, oni imaju svoju vizuru”, navela je Cvijanovićka.

Ona je ocijenila da će kandidatski status BiH biti dodijeljen svakako.

“Mi ulazimo u jednu fazu kada će ovaj prostor biti potrebniji EU nego u nekom ranijem vremenu. Imamo određene potencijale za kojima sada vapi cijela Evropa, a drugačije nas posmatraju i u bezbjednosnom kontekstu”, dodala je Cvijanovićeva.