“VLAST U RS-u JE PROHRVATSKA”: Kolegij NSRS-a odbio PDP-ov prijedlog da se razmotri rezolucija o proglašenju Zorana Milanovića…

Kolegij NSRS-a danas nije prihvatio prijedlog opozicione Partije demokratskog progresa (PDP) da se na narednom skupštinskom zasijedanju nađe rezolucija kojom će se od Predsjedništva BiH zatražiti da proglasi predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića “personom non grata” u BiH.

Protiv su bili članovi Kolegija iz većinom vladajuće koalicije, predvođene Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Poslanik PDP-a Milanko Mihajlica nazvao je vlast u RS “prohrvatskom”, dodavši da ta vlast godinama šuti na Milanovićeve uvrede Srbima.

“Ćutali su kada nas je nazivao šakom jada i opančarima, kada je zabranio privatnu posjetu Jasenovcu predsjedniku Srbije (Aleksandru Vučiću), (predsjednik RS) Milorad Dodik je bančio sa njim kada se vraćao sa proslave akcije ’Maestral’ i sada odbijaju da osude skandalozno odlikovanje 103. brigade HVO-a u Derventi, u srcu Republike Srpske”, rekao je on novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, vladajuća koalicija nije samo odbila prijedlog PDP-a, već nisu imali bilo kakav svoj prijedlog, odbijajući da, kako je istakao, “na bilo kakav način osude poniženje srpskih boraca, koji su krvarili protiv te brigade i žrtava njihovih zločina”.

Mihajilica je podsjetio da je hrvatski predsjednik Zoran Milanović javno izjavio da mu je Dodik garantovao da slobodno može doći u Derventu i odlikovati 103. brigadu HVO-a, čiji su pripadnici počinili zločine nad Srbima u tom gradu 1992. godine.