(VIDEO) SRAMOTNI SLUČAJ IZ SARAJEVA: HUSNIJA VOZIO DIJETE U BOLNICU, A POLICIJA MU NAPISALA KAZNU

Jedanaestogodišnjeg dječaka Haruna Kapo, velikog borca iz Sarajeva koji boluje od teškog Tar sindroma poznaje cijela Bosna i Hercegovina, najviše zbog neiscrpne borbe njegovih roditelja da ovom prekrasnom dječaku obezbijede dostojanstven život i liječenje.

Pa ipak, u toj nesebičnoj borbi u kojoj su često sudjelovali i sami građani postoje i oni koji ostaju slijepi i gluhi baš onda kada je njegov život direktno ugrožen.

Naime, otac dječaka Husnija Kapo, vidno razočaran i povrijeđen javio se našem portalu nakon što je, vozeći ka bolnici kako bi spasio život svom sinu zaustavljen od strane sarajevske policije koja mu je napisala kaznu. Da slučaj bude još teži, Husnija je napustio auto i sa djetetom na rukama krenuo pješke ka bolnici, sve sa ciljem da dječak bude dobro. Policija se i na ovaj čin oglušila, no na sreću nepoznat čovjek se zaustavio i odveo Husniju i Haruna na kliniku – piše Crna-Hronika.

Sramotan slučaj i nerazumijevanje policijskih službenika Kantona Sarajevo

“Otac sam roditelja sa posebnim potrebama koje inače poznato široj javnosti. Dječak koji je radio 10 operacija. Dijete sa TAR sindromom od rođenja, to je sindrom koji kična ne proizvodi crvena krvna zrnca, dolazi do pada trombocita i razlika između leukemije i TAR sindroma je tanja od dlake.

Svaka prehlada može biti kobna i prelazna u leukemiju.

Nedjelja oko 20 sati, dijete je tokom dana povraćalo, i negdje oko 19:30 je počeo da povraća krv. To nam je bio alarm da je vrijeme za bolnicu. Uzimamo dijete i krećemo našim automobilom Peugeot 307 sive boje, krećemo prema bolnici – izjavio je Husnija Kapo za portal Crna-Hronika.

Krećemo iz pravca Skenderije u pravcu bolnice Jezero ulica Alipašina. Pošto su ograničenja, semafori i ostale stvari, i vidio sam da je prazna ulica Alipašina i vozio sam mimo ograničenja, ograničenje je 50 km/h mada sam to svjesno znao, ali vidio sam da je poćeo povraćati krv, i to je bio alarm za malo bržu vožnju ali sam ujedno i razmišjao da ne bi nekog drugog ugrozio.

Kod stadiona Koševo stajala je policijska kontrola, vidio sam amblendovanje policijskog vozila. Kod mene su naravno bila upaljena sva četiri žmigavca. Moguće da sam se kretao cca 70 km/h, nisam mogao više.

Zaustavlja me policajac i pita me, znate li zbog čega sam vas zaustavio, radar – brza vožnja jeste.

Ja mu kažem, prijatelju vidiš da pozadi imam dijete sa posebnim potrebama, dijete koje povraća krv, moram do bolnice. Svjesno sam vozio brže, obilježeno mi je vozilo sa sva četiri žmigavca, u pitanju je hitan slučaj.

Policajac koji je upoznat sa tom informacijom, odlazi do kolege, drugog policajca, nešto mu govori, i vraća se i govori da ne može, da moram dati vozačku i saobraćajnu pa će oni dalje.

Ja mu govorim, vidiš ljudino da sam u trenerci i da nemam nikakvih dokumenata kod sebe, molim te pusti me da idem do bolnice, moram da idem u bolnicu – – izjavio je Husnija Kapo za portal Crna-Hronika.

Međutim, nisu htjeli da nas puste. I ja sam izrevoltiran rekao, “je*alo vas auto, evo vam auto, ja uzimam dijete u naručje i upućujem se trčećim korakom prema bolnici ulicom Betanija.

Nailazi neki čovjek, staje mi sa autom i odvlači me u bolnicu. Ne znam ko je.

Kada sam smjestio dijete u bolnicu, vratio sam se do policijske patrole da uzmem auto jer je ostalo kod njih. Nisu htjeli da imaju nikakvog razumijevanja i ja mu kažem: “Prijatelju, prvo ste ugrozili život djeteta. Druga stvar, ako sam počinio neki prekršaj, slažem se da me isključite iz saobraćaja i da stopirate, ali ste trebali uzeti dijete i premjestiti ga u svoje vozilo i odvući do prve medicinske ustanove ili da ste bar objezbjedili policijsku pratnju do medicinske ustanove i tek onda možemo razmatrati ko je za šta kriv, i uzeti vozačku i te stvari.

Danas 6.6.2023. godine sam otišao u PU Centar, a jučer sam pisao emailove MUP-u Kantona Sarajevo, PU Centar htio sam da podjesem tužbu. Tražili su od mene da ja potpišem policijski nalog pa da idem na sud. Kao sud će mi izreći ukor.

Ja i dan danas ne mogu da vjerujem da se ovo dešava u Sarajevu. Zaustavljen sam jednom u RS-u na mjestu Sokolac gdje sam također brže vozio i nažalost je opet bio hitan slučaj sa tim istim djetetom, kada su me zaustavili ljudi, rekao sam o čemu se radi, upalili su policijsko vozilo i rotaciju i rekli da ih pratim. Propratili su me do prve medicinske ustanove. Uzeli su kasnije samo formalno podatke, i nikada mi nije došla niti jedna kazna.

Ako ima ikakav advokat rado ću ih tužiti, nisam čovjek sa druge strane zakona. Podržavam policiju, MUP Kantona Sarajevo i treba da ih bude što više na ulici. Ali ne možeš frustracije liječiti na nevinim građanima, mora se imati neki rezon. Treba oduzimati i vozačke dozvole i automobile, ali ovo je slučaj hitna medicinski slučaj. Morate imati prednost, nemate šta čekati. Smatram da nikoga nisam ugrozio. ” – izjavio je Husnija Kapo za portal Crna-Hronika.