(VIDEO) Kome u BiH trebaju krediti: RS bi novac, ali ne i zadaću

Dok je u Federaciji ekonomska situacija stabilna, Republika Srpska bi aranžman, ali ne i reforme. MMF, pak, kao i svaki kreditor, ima uslove.

Prošle sedmice predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda razgovarali su sa entitetskim premijerima Nerminom Nikšićem i Radovanom Viškovićem, te ministrom finansija BiH Zoranom Tegeltijom. Teme: ekonomske prognoze, očekivani rizici, prioriteti u reformama, ali i eventualni novi aranžman s MMF-om. Dok je u Federaciji ekonomska situacija stabilna, Republika Srpska bi aranžman, ali ne i reforme.

RUPE U BUDŽETIMA
MMF, pak, kao i svaki kreditor ima uslove. Kako god, njihovi krediti su najpovoljniji, tvrde naši sagovornici.

– Kada se sve analizira, nama treba MMF. Imamo i dobrih i loših iskustava, ali oni ne dolaze zato što nas vole. Dakle, treba uzeti od MMF-a ono što nama treba, a nikako sve što nudi, smatra Željko Šain, penzionisani profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Ponašanje entiteta u ovoj relaciji je više političko, nego ekonomsko: Republika Srpska nije htjela privatne račune u evidenciji Centralne banke BiH.

– Nije to novo, to je poznata poruka, ne želi se bilo koji oblik standardizacije i jačanja funkcionalne države, nego disolucija, tako da se bilo koji pokušaj poboljšane funkcionalnosti i kontrole odbija. MMF, pak, zahtijeva da zaduženje bude primarno državni dug, obrazlaže Muharem Karamujić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

– Politika koja se vodi u RS-u, koja nije u skladu sa savremenim političkim kretanjima, jednostavno je i ambicija da RS ne otkrije sve svoje političke načine rada pred međunarodnom zajednicom iako se sve zna. To je faktički jedna politika bez društvene opravdanosti, smatra Šain.

Predstavnici FBiH tvrde da ovaj entitet ima apsolutno povoljne ekonomske parametre i likvidnost. Zadnja godina je završena sa suficitom i smatraju da aranžman MMF-a nije potreban. Kako kažu, možda je potreban RS-u ili državnom nivou, ali kredit se ne može dobiti bez saglasnosti Federacije.

Posljednji kredit MMF-a odobren nam je u aprilu 2020, po brzom postupku, jer se radilo o vanrednoj situaciji uzrokovanoj koronom. Tada su odobrena 333 miliona eura, od čega je Federaciji pripalo 62 odsto ukupnog iznosa, RS-u 38, a distriktu Brčko pola odsto.

– Ne treba prkositi međunarodnoj zajednici, jer mi ne možemo živjeti bez nje. Mi smo po veličini, izgledu, statistički zanemarljiva zemlja. Ne možemo si priuštiti da tako govorimo, kaže Šain.

Delegacija BiH je prije mjesec i po prisustvovala Proljetnom zasjedanju MMF-a, gdje su se reaktivirali razgovori o zaključenju novog aranžmana sa MMF-om. I ovoga puta većina kredita koji eventualno budu dogovoreni koristiće se za popunjavanje rupa u budžetima.

KORUPCIJA I KLEPTOKRATIJA
Predstavnici Komisije za borbu protiv korupcije i kleptokratije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u petak su se u Sarajevu sastali sa članovima misije MMF-a. Članovi Komisije upozorili su na potrebu uspostavljanja pune transparentnosti u radu javnih institucija i trošenju javnih sredstava, uključujući i kreditna sredstva međunarodnih finansijskih institucija.

Predstavnici MMF-a takođe su ukazali na potrebu uspostavljanja registra vlasnika pravnih subjekata u privredi, kao i na potrebu izmjena postojeće zakonske regulative u BiH s ciljem jačanja principa transparentnosti i efikasnije borbe protiv korupcije.