UZGOJ LOVORA U SAKSIJI: Evo kako ga jednostavno možete uzgojiti iz sjemenke!

 

Lovor nije tako česta u našim baštama, ali sasvim nezasluženo, zato što je ona jedna od lisnatih začinskih biljaka koja je izuzetno laka za uzgoj. Ona je veoma popularna na Mediteranu i u Evropi.

Lovor ili lovorika je jedna vrsta nižeg žbuna i raste u toplijim krajevima i odličan je kako za one koji je žele gajiti kao dekorativnu biljku, ali i za one koji je žele koristiti kao začin u svojoj kuhinji.

Upotreba lovora

Ova biljka se koristi u više različitih svrha u kulinarstvu, kako za pripremu kuvanih jela i mesa, tako i za pripremu ribe. U ovim situacijama lovor je neizostavna varijanta.

Lovor kad naraste i postane odrasla biljka, on može preživjeti u našim uslovima. Ipak, prve dvije ili tri godine biljku treba dobro zaštititi kao što to to radimo kada gajimo maslinu ili nar.

Lovor je biljka sa trajnim zelenim listoivma pa se može lepo gajiti kao poseban mali žbun i drvo se može orezivati, a može biti i jedna lijepa ukrasna biljka. Plodovi lovora otpadaju ispod same biljke što nam govori da su tada oni zreli i da se u njima nalazi sjeme koje može klijati.

Sjeme lovora veoma lijepo i lako klija. Nekada davno se koristio u ishrani, međutim više nema tu upotrebu, ali ga svakako možemo koristiti za sjetvu novih biljaka.

Potrebno je samo sjeme koje je odstojalo jednu godinu posaditi u zemlju kao i bilo koje drugo sjeme. S obzirom na to da je sjeme krupno, dovoljno je samo nekoliko sjemenki po jednoj saksiji. A kasnije kada biljke izrastu možemo ih razdvojiti.

Sadnja u saksiji

Koristimo 4 sjemenke u jednoj saksiji i mješavinu obične baštenske zemlje i stajnjaka. To je sasvim dobra kombinacija koja može dovsti do toga da biljka lijepo klija. Ovako posađene sjemenke u saksiji trebalo bi odložiti na lijepo i toplo mjesto gdje će one imati vremena da se fino natope od vlage i da lokepo nakon toga klijaju.

Te sjemenke koje će klijati će rasti ove godine, a biljke će dostići do jeseni svega 10-15 cm, a možda čak i 20 cm uz dobro zalivanje i prihranu.

Takve biljke se drže u zatvorenom prostoru, pa ćemo kasnije moći da iznesemo i napolje.

Ako želite da lovor gajite kao sobnu biljku, proces gajenja i njege je isti.

Uzgojite i vi svoj lovor.

Izvor: agromedia.rs