UZ NJU NEMA PLUĆNIH TEGOBA: Napravite svoj čuveni sirup od bokvice!

 

Bokvica je naša domaća, ali izuzetno ljekovita biljka.
Zato vam danas donosimo divan recept sa njom!

Već neko vrijeme unazad kod nas se priprema prirodni sirup od bokvice i timijana za kašalj i pluća.

U prirodnoj medicini bokvica se najčešće spolja koristi za rane i čireve, te za razne otoke i upale, dok se kao čaj ili sirup od bokvice koristi za lakše iskašljavanje, rastvaranje sluzi, za čir na želucu i za bešiku.

Ženska bokvica

Koju god da bokvicu uberete za sirup od bokvice nećete pogriješiti. Razlikuju se malo po ukusu ali im je hemijski sastav i ljekovito djelovanje skoro podjednako.

Muška bokvica

Bokvica ima nepobitno izuzetna ljekovita svojstva. Jedna do dvije kašike dnevno je sasvim dovoljno da zasijajate zdravljem i energijom.

Donosimo vam čuveni recept za bokvicin sirup

Bokvica u obliku sirupa preporučuje se svim onim bolesnicima, koji boluju od plućnih bolesti, plućne tuberkuloze, onima koji teško dišu, kašljucaju i u grudima imaju prekomjerni sluzavi sekret.

Divan domaći recept za pripremu sirupa:

Uzme se boca za konzerviranje sa širokim grlom, sadržine 5 litara, i na njeno dno se stavi 2 do 3 cm dobro pritisnutih svježe ubranih listova bokvice. Na to se naspe oko 1 cm tamnog šećera, a na to opet sloj dobro pritisnutih listova.

Tako se nastavi izmjenično, slojevima šećera i listova dok boca ne bude napunjena.

Boca se preko noći ostavi pokrivena pa se onda drugi dan na isti način nadopuni, jer se sadržaj boce preko noći slegne. To se ponavlja tako dugo dok boca bude potpuno ispunjena.

Sada se u vrtu, na zaštićenom mjestu iskopa jama, grlo se boce zatvori trostrukim slojem pargament papira ili celofana (ili zalije voskom), boca se stavi u iskopanu jamu, pokrije daščicom i još optereti kamenom ili opekom.

U visini kamena ili opeke gornji se dio jame proširi i na to stavi jača daska. Konačno se ostatak jame zatrpa zemljom i kraj toga zabode daščica zbog oznake mjesta.

Boca sada ostaje 3 mjeseca u zemlji, sadržaj boce vri u sirup od bokvice na ravnomjernoj toploti zemlje, a iz listova se pomoću šećera izluči sok u obliku sirupa bokvice. Poslije isteka toga vremena boca se oprezno izvadi iz zemlje i cijeli sadržaj boce dobro iscijedi a tako dobijeni sirup od bokvice jednom se prokuha.

Cijeđenje kroz tkaninu, kako se to češće radi, nije preporučljivo, jer takvim nepotpunim cijeđenjem ispuštamo previše neiskorišćenog ostatka.

Dobijeni sirup napuni se u boce i dobro začepi.
Taj sirup je najbolji kućni lijek protiv brojnih plućnih bolesti.

Kako da koristimo sirup od bokvice:

U slučaju potrebe, djeca uzimaju sirup više puta dnevno čajnom kašikom, a odrasli supenom kašikom jednom, a najviše tri puta dnevno.

Sirup od bokvice je odličan, zato ga spremite i vi.

Izvor: zanimljivosti55