UPS, SNIMA SE: Pogledajte kako je lider PDP-a Branislav Borenović nazvao Christiana Schmidta…

Gost Dnevnika D FTV-a bio je Branislav Borenović, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i predsjednik PDP-a.

Na početku razgovora komentirao je zajedničku sjednicu entitetskih vlada. Smatra da je sasvim logično da dvije vlade sjednu i razgovaraju i brojne projekte rješavaju na zajednički način. Međutim, ističe da je paradoksalno da Vlada Republike Srpske održava zajedničku sjednicu sa Vladom Federacije BiH koja je, kako kaže, nastala nametanjem Schmidtovih odluka.

“Mi znamo da Vlada RS ne prihvata Schmidtove odluke, a na ovaj način potvrđuje da je ono što Schmidt radi legitimno. I pored toga mislim da dvije Vlade treba da razgovaraju. Činjenica je da se mi iznenadimo kad god se desi nešto što bi trebalo biti normalno, a to je odraz stanja u kojem živimo”, naveo je.

Lider PDP-a ponovo je u razgovoru koristio termin “zajedničke institucije”, iako je Ustavni sud BiH donio odluku kojom se taj termin ukida.

Naime, odlučujući o zahtjevu Denisa Zvizdića, za ocjenu ustavnosti člana 5. Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine Ustavni sud je utvrdio da navedeni član u dijelu koji glasi: “zajedničkih institucija ili institucija kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama” nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i ukinuo ga.

U ovoj odluci Ustavni sud je između ostalog naveo da je zakonodavac dodavanjem odrednice “zajedničke” ispred izraza “institucije” promijenio smisao člana III/1 Ustava Bosne i Hercegovine koji propisuje postojanje isključivo “institucija Bosne i Hercegovine”.

Na taj način zakonodavac je postupio suprotno načelu vladavine prava iz zato što je osporenom odredbom zakona izmijenio suštinu jasne ustavne odredbe iz člana III Ustava Bosne i Hercegovine.

U Bosni i Hercegovini već godinama političari koji dolaze iz bh. entiteta RS koriste termin “zajedničke institucije” pokušavajući na svaki način, pa i time, imputirati da je BiH “državna zajednica” koja ima neke institucije koje su “zajedničke” pravnim i političkim entitetima koji samo u njihovim narativima imaju obilježja država.

No, zanimlivo je i kako je Borenović nazvao Schmidta, to jest kako ga je htio nazvati pa se ispravio.

Pogledajte video.