ULJE OD SMILJA: Zbog ovoga ga nazivaju eteričnim uljem za vječnu ljepotu

 

Sigurno ste već čuli za mnogobrojne preparate koji pomažu kod usporavanja starenja, podmlađivanja lica i hidrataciji suve i umorne kože.

Ali, da li ste čuli za biljku pod nazivom “smilje”?

Nemojte se začuditi ukoliko niste, jer mnogi to i žele.. Naime, kada bi saznali da sve “probleme” možete riješiti uz smilje, nikada više ne biste kupovali kreme i losione.

O čemu se radi?

Smilje je mediteranska biljka koja raste na sunčanim kamenjarima i padinama, u pukotinama stijena, napuštenim vinogradima i uz ivice puteva.

Za njena ljekovita svojstva znali su i Stari Grci koji su je koristili za vidanje rana.

Međutim, smilje je dugo bila zaboravljena i dobro skrivana tajna.
Osim za podmlađivanje, smilje ima i brojna druga ljekovita svojstva.

Odličan je lijek protiv bronhitisa i kašlja, djeluje kao sedativ, snižava krvni pritisak, nivo holesterola u krvi, sprečava nastanak ugrušaka, ublažava bolove i jača cijeli naš organizam.

Postoji mnogo vrsta smilja a najpoznatija je Helichrysum italicum.

Njen značaj su prepoznali i najbolje iskoristili Francuzi koji su je nazvali “immortelle”, što znači besmrtna.

Ovaj nadimak smilje sa ponosom i pravom nosi. Razlog? Sposobnost brisanja bora, ožiljaka, strija i modrica.

Jedina mana ove čudotvorne biljke jeste količina koja je potrebna za njeno pretvaranje u eterično ulje, a samim tim i njena visoka cena.

Tona smilja za litru ulja

Zbog čega je smilje toliko dragocjeno i poželjno? Odgovor leži upravo u vrijednom eliksiru koje ono sadrži u veoma malim količinama. Naime, smilje ima vrlo malo eteričnog ulja (manje od 0,05 posto), pa je potrebno više od tone biljke da bi se dobio kilogram eteričnog ulja.

Nadimak besmrtna ova neobična biljka dobila je i zbog činjenice da nikada ne vene, pa čak ni nakon što je ubrana. Inače, njeno stablo je uspravno i obraslo svilenkastim, gustim dlačicama. Može da poraste u visinu do 60 cm, a neke vrste, i do 90 cm.

Smilje cvjeta od maja do jula.

Takođe, mora se destilovati svježa, a ne sušena biljka. Sada vam sigurno postaje mnogo jasnije zbog čega je cena smilja uglavnom visoka? Upravo tako – za kilogram ovog eteričnog ulja moraćete da izdvojite između 1.500 i 1.700€. Efektima su zadovoljne brojne žene širom sveta, a gajenje ove biljke za mnoge postaje sve primamljiviji i unosniji biznis.

Smilje raste i na našim prostorima

Iako se ova lekovita biljka vezivala isključivo za mediteransko područje, ona se odskora može pronaći u većini balkanskih zemalja.

Naime, promjena klime je uslovila i promenu uslova pod kojima se smilje može gajiti, pa se tako nemojte iznenaditi ukoliko čudotvornu biljku nađete upravo na našim prelijepim livadama i poljima.

Iako početna ulaganja nisu mala, oni proizvođači koji su se upustili u gajenje smilja kažu da se uloženo i vrati. Najveći broj kupaca vrednog i ljekovitog eteričnog ulja dolazi sa američkog i evropskog tržišta, dok je domaća potražnja još uvek mala.

Ipak, u budućnosti se očekuje sve veći broj uzgajivača smilja i kod nas, a samim tim i broja onih koji žele da je kupe.

Ostajte nam zdravi!

Izvor: srbijapress.com / Preuzeto sa: web-tribune.com