Udruženje žrtava i svjedoka genocida poručilo Vlaisavljević: Ponovo vas pozivamo da podnesete ostavku

Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja građana žrtava rata “92-95 16. April, Ahmići” uputili su odgovor Sanji Vlaisavljević, ministrici kulture i sporta FBiH na njeno otvoreno pismo.

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

– Poštovana,

Ne znamo da li ste nama odgovorili ili ste htjeli javnosti pojasniti šta ste mislili kada ste na N1 u emisji “Dan uživo” branili stavove predsjednice FBiH koja je izjavila “kada odleže zatvorsku kaznu valjda prestaju biti ratni zločinci”.

“Bez razmišljanja potvrdili i podržali”
Vi ste to bez razmišljanja potvrdili i podržali. U tom kontekstu je i Vaša izjava o rehabilitaciji i izrečena u istoj emisiji.

Vaše daljnje obrazlaganje i pozivanje i na odluku predsjednika Suda iz 2014. godine, u kojoj doista ističe ponašanje presuđenog ratnog zločinca Darija Kordića koje je iskazao za vrijeme boravka u zatvoru je nastavak Vašeg bezočnog ponašanja i vrijeđanja.

Možemo Vama i Vašim simpatizerima navesti na desetine imena presuđenih ratnih zločinaca koji su imali identičan stav i ponašanje za vrijeme boravka u zatvoru, pa čak i i njihovo prihvatanje odgovornosti prilikom obraćanja i podnošenja zahtjeva za prijevremeno puštanje na slobodu i sve su to bile lijepe i puste laži zasnovane samo na jednom cilju, a to je izlazak na slobodu.

Negiranje zločina za koje su osuđeni
Nakon što su dobijali što traže i vrate se u sredinu, u kojoj su njihova djela hvaljena i slavljena, oni nastavljaju sa negiranjem svih zločina za koje su osuđeni kao i nastupima u javnosti.

Upravo smo mi žrtve uspjeli da promijenimo takvu uspostavljenu praksu na sudu i danas su kriteriji za puštanje na slobodu promijenjeni i uspostavljeni su uslovi Suda kako bi se spriječile navedene prevare ratnih zločinaca kada se obraćaju Sudu sa zahtjevima za prijevremeno puštanje na slobodu.

Nikada niko, od presuđenih ratnih zločinaca, nije, nakon što je izašao iz zatvora, pokazao ni djelić kajanja i odgovornosti za djela za koja je osuđen. Nikada niko nije izrazio istinsko žaljenje nama žrtvama za počinjene zločine.

I na kraju, niko od presuđenih ratnih zločinaca od suda nije proglašen psihopatom, manijakom ili nekom vrstom duševnog bolesnika.

Ovdje se radi o pojedincima koje je upravo Sud okarekterisao kao udruženo zlo koje je intelektualno i ideološki opredjeljeno, koje je svjesno svojih postupaka.

Ponovo Vas pozivamo da neizostavno podnesete ostavku – navodi se u njihovom odgovoru.