U srijedu protesti ispred OHR-a u Sarajevu: “Stop podjelama u torove”

Više udruženja i organizacija zakazalo je proteste ispred zgarde OHR-a u Sarajevu za srijedu, 27. juli. Na mirne proteste pozvali su sve građane BiH. Poručuju: “Stop podjelama u torove”.

“Vrijeme je da budućnost BiH preuzmu mladi ljudi iz svih krajeva naše domovine. Vrijeme je za građansku Bosnu i Hercegovinu, vrijeme je da se stane u kraj sa trenutnim Ustavom BiH koji je po presudi Evropskog suda za ljudska prava diskriminirajući prema svim građanima i građankama BiH. U BiH su, prema ocjeni sudova, stranih i domaćih vladinih i nevladinih organizacija, diskriminirani i konstitutivni i nekonstitutivni narodi, građani, manjine, žene, djeca, osobe s invaliditetom kao i stranci – migranti na putu prema Evropi. Bosna i Hercegovina je domovina svih nas. Vrijeme je da se izborimo za domovinu po mjeri svih njenih građana. Ovim putem pozivamo sve iskrene ljude, patriote kao i dijasporu da nam se pridruži”, navodi se u pozivu objavljenom na mrežama.

Proteste organizuju i podržavaju UM Velika djeca, Bosansko građansko vijeće, Vijeće građana u BiH, Prvi Zemaljski SAbor BiH, Pokret Bosanaca, Sabor Bosanaca i drugi.

Protesti će biti održani u terminu od 13 do 15 sati.