U Sarajevu razgovarano o još tješnjoj saradnji NATO-a i BiH

Uz završni treći dan sastanka na procjeni Procesa planiranja i revizije (PARP), u okviru sudjelovanja BiH u NATO-ovu programu Partnerstva za mir za tekuću 2022. godinu, ministar obrane BiH Sifet Podžić u Sarajevu razgovarao s pomoćnikom glavnog sekretara NATO-a za operacije Tomom Goffinsom.

Na sastanku je analizirana suradnja MO i OS BiH s NATO-om, posebno u svjetlu složenih sigurnosno-političkih okolnosti u Europi te aktualnog političkog trenutka u BiH. Ministar Podžić je zahvalio gostujućem izaslanstvu na dosadašnjoj potpori struktura NATO-a na napretku u reformi obrambenog sustava BiH, čemu će dodatni poticaj dati predstojeći NATO-ov paket potpore za daljnje razvijanje sposobnosti Oružanih snaga BiH.

Pomoćnik glavnog sekretara NATO-a Goffins istaknuo je da će NATO-savez i dalje biti pouzdan partner Bosni i Hercegovini i njenom obrambenom sektoru, sve u interesu stabilnosti cijele zemlje.

“Činjenica da novi Strateški koncept NATO-a, koji je kao drugi najvažniji dokument Saveza nedavno usvojen na samitu u Madridu, među prioritete stavlja Zapadni Balkan i BiH, najbolje pokazuje koliko nam je svima stalno do stabilnosti ovog prostora”, konstatirao je Goffin te čestitao ministru Podžiću na svim naporima koji se čine na razvoju OS BiH.

Aktualnu procjenu PARP-a te predstojeći paket potpore NATO-a u tome je ocijenio posebno važnim.

Na finalnoj sesiji sastanka na procjeni PARP-a za 2022. godinu, zamjenica pomoćnika glavnog sekretara NATO-a za operacije Burcu San istaknula je da će kroz novi paket potpore razvoju sposobnosti OS BiH partnerske članice NATO-a iznalaziti načine pomoći u realizaciji planiranih projekata za OS BiH.

Naglašeno je da je u radu na realizaciji 39 partnerskih ciljeva ostvaren značajan napredak, iako se radi u financijski teškim i politički složenim okolnostima. Posebno je istaknut napredak na razvoju Bataljunske borbene grupe lakog pješaštva OS BiH, koja je najveća postrojba koju je neka partnerska zemlja deklarirala za buduće NATO operacije, zatim napredak na razvoju Medijskog informativnog centra (MIC) OS BiH te novih sposobnosti djelovanja u kibernetičkom prostoru.

Na trodnevnom skupu procjene PARP-a sudjelovali su rukovoditelji organizacijskih cjelina i nositelji partnerskih ciljeva iz MO BiH, generali OS BiH sa svojim suradnicima i nositeljima partnerskih ciljeva iz OS BiH te predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva sigurnosti BiH.

Sastanku u Domu Oružanih snaga BiH nazočili su načelnik Zajedničkog stožera OS BiH general-pukovnik Senad Mašović sa zamjenicima general-bojnicima Gojkom Kneževićem i Ivicom Jerkićem, pomoćnik ministra obrane BiH za međunarodnu suradnju Zoran Šajnović, zamjenica pomoćnika glavnog sekretara NATO-a za operacije Burcu San, zamjenik načelnika Stožera Vrhovnog zapovjedništva NATO-a za Europu general-bojnik Matthew van Wagenen, zapovjednica NATO Stožera Sarajevo brigadni general Pamela McGaha, šef izaslanstva Glavnog sjedišta NATO-a za PARP Rohan Maxwell sa suradnicima, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Edin Fako i šef Kabineta ministra obrane BiH Kemal Korjenić.