TURSKA OVAKVE IZBORE NIJE VIDJELA 20 GODINA: Erdogan održao govor s balkona -“Neko je u kuhinji, a mi smo…”

Slavi se i ispred Kılıçdaroğluovog štaba u Ankari gdje se također okupio velik broj njegovih pristaša.

 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan se oko 1 ujutro obratio svojim pristašama s balkona sjedišta svoje stranke AKP u Ankari, a obraćanje je započeo ljubavnom pjesmom svojim obožavateljima koji su satima čekali njegov govor.

Obraćanje je započeo riječima “neko je u kuhinji, a mi smo na balkonu”, referirajući se na svog glavnog protukandidata Kemala Kilicdaroglua, koji je tokom izborne kampanje objavljivao snimke iz svoje skromne kuhinje.

“Iako konačni rezultati još nisu stigli, značajno vodimo. Još uvijek ne znamo konačne službene rezultate, čekamo na objavu volje naše nacije. Dok čekamo na rezultate, odlučio sam održati tradicionalni govor s balkona unaprijed”, rekao je Erdogan. BBC navodi kako se radilo o jasnoj sugestiji da, iako Erdogan nije uspio pobijediti u prvom krugu izbora, vjeruje da će pobijediti u drugom.

Nakon prebrojanih 97 posto listića, Erdogan vodi s 49,39 posto, a Kilicdaroglu ima 44,92 posto, izvijestila je državna novinska agencija Anadolija. Državno izborno povjerenstvo je objavilo da je za Erdogana glasalo 49,49 posto birača nakon prebrojanih 91,93 posto listića.

Treći, nacionalistički kandidat Sinan Ogan osvojio je 5,3 posto glasova i mogao bi odlučiti o pobjedniku, ovisno o tome koga podrži u drugome krugu.

PAD LIRE
Turska lira dosegla je najnižu razinu u posljednja dva mjeseca nakon što je postalo jasno da će ta zemlja u drugi krug predsjedničkih izbora, što neki analitičari smatraju kao izvor mogućih društvenih, posljedično i ekonomskih nestabilnosti.

Kako javlja Al Jazeera, lira je s 19.70 prema američkom dolaru pala na 19.66. Ipak, pad je značajno manji nego nakon razornih potresa u februaru.