Tržište gorivom / Litar dizela od jutros u Sarajevu više nije 3,41 KM

Cijene goriva na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini mijenjaju se iz dana u dan, ali u odnosu na ponedjeljak, 21. mart, jutros su cijene litre dizela na pojedinim pumpama u Sarajevu manje za pet feninga.

U to se uvjerio reporter portal Radiosarajevo.ba koji je u 9 sati obišao nekoliko lokacija u glavnom gradu naše zemlje, a cijena litre dizela i dalje je na samoj granici od 3 marke.

Zanimljivo, samo na jednoj pumpi u gradu je litra dizela ispod 3 marke, i iznosi 2,96 KM.

U Banjoj Luci / Bh. građani vraćaju kupljeni hljeb: “Ovo je bruka šta nam rade…”
Cijene litre dizela se i dalje visoko drže, pa je najveća danas, 22. marta, 3,36 KM, i manja je za pet feninga u odnosu na ponedjeljak, kada je iznosila 3,41 KM.

Super 98 se i danas kreće od 2,61 KM do 3,26 KM. Interesantno, iste cijene na pumpama u Sarajevu bile su i u ponedjeljak.

Iako cijena barela na američkom tržištu svakodnevno pada i u utorak, 22. marta, iznosio 112,3 američka dolara, na pumpama u BiH još nije došlo do većeg pada cijena na benzinskim pumpama.

“Ove cijene goriva u Sarajevu i ostalim gradovima BiH nisu realno logične. Previsoke cijene su dizela. Sve su to kalkulacije. Čak i razlika u cijeni litre benzina je velika. Razlika je i veća od 60 feninga od jedne do druge pumpe. Veletrgovaca u BiH nema mnogo, a cijelo tržište BiH pokrivaju tri veletrgovca. Nešto ima nelogično, a to je stvar inspekcijskih organa da utvrde šta je to”, kazao je Almir Bečarević, stručnjak za energetiku, za portal Radiosarajevo.ba.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata 22. marta u Federaciji BiH bio je sljedeći:

– Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi od 2,96 do 3,36KM/litru;
– Dizel BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 2,61 do 3,26 KM/litru.

Panika / Sarajlije masovno kupuju ulje i brašno, pogledajte fotografije
Slična situacija jutros je i na benzinskim pumpama u Banjoj Luci. I u ovom dijelu BiH litar dizela je premašio tri konvertibilne marke, dok je cijena benzina uglavnom nepromijenjena.

Na jednoj pumpi zabilježeno je da je dizel 3,09 KM, a benzin košta u prosjeku 2,75 KM.

I u manjem bh. entitetu trgovci nafntnim derivatima drže visoke cijene.

Podsjetimo, Dom naroda je krajem prošle sedmice glasovima iz RS (deset glasova “za” i četiri glasa “protiv”, op. a.) odbio da po hitnom postupku ukine akcize na gorivo.

U manjem bh. entitetu RS već neko vrijeme cijena litre dizela na pojedinim pumpama premašila je granicu od 3 KM.

U našoj galeriji, pogledajte gdje je najjeftinije, a gdje najskuplje gorivo jutros u Sarajevu:

U Hrvatskoj se ipak lakše “diše”…
Od ponoći je u Hrvatskoj gorivo osjetno jeftinije, a do najvećeg je smanjenja cijene došlo kod dizela.

Cijene goriva variraju – tako litru Eurodizela možete pronaći već od 3 KM, dok premium verzija iznosi 3.33 KM. Podsjetimo, litra dizela do jučer je iznosila 3.48 KM, a premium je bio skuplji od 3.75 KM.

Eurosuper 95 od danas košta 2.96 KM/L, dok se premium verzija kreće od 3.11 do 3.28 KM. Puni spremnik benzina od 50 litara od jutros je jeftiniji za 14.5 KM.

Pale su cijene i autoplina, koji sada stoji 1.70 KM/L.