TEGELTIJA OTKRIO DETALJE DOGOVORA: “Konaković je pristao da amandmanima promijenimo zakon koje je nama bio neprihvatljiv!”

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Zoran Tegeltija, koji je upravo imenovan za direktora Uprave za indirekto oporezivanje, rekao je da je zakon o vanjskim poslovima dugo u proceduri i da se nada da će sve dileme o ovom zakonu biti riješene u amandmanskoj fazi u parlamentu.

“Još 2018. godine prethodni saziv Savjeta ministara je utvrdio prijedlog Zakona o vanjskim poslovima i uputio ga Predsjedništvu BiH i tadašnji sastav Predsjedništva dao je načelnu saglasnost na taj zakon da se uputi u proceduru”, rekao je Tegeltija.

On je istakao da to nije završio tadašnji saziv Vijeća ministara koji je radio do 2019. godine, a da je nakon toga bivša ministrica vanjskih poslova Bisera Turković utvrdila jedan prijedlog zakona na koji su postojale ozbiljne primjedbe.

“Neke stvari se suštinski mijenjaju jer su neprihvatljive, jer se oduzimaju određene nadležnosti Predsjedništvu BiH i daju ministru inostranih poslova bez obzira ko je on i iz kog naroda dolazi, a kad je došao novi ministar Elmedin Konaković razgovarali smo s njim i utvrdili smo pet-šest amandmana u Zakonu o spoljnim poslova, koje je Konaković prihvatio”, napomenuo je Tegeltija.

On je ocijenio da su mnoge stvari koje u bile pogrešno postavljene otklonjene.

“Glasali smo za zakon, ali još nismo sigurni kako će parlamentarci glasati, ali je važno da se zakon uputi u parlamentarnu proceduru po redovnom postupku i omogući da se amandmanski poslanici mogu odrediti o tom zakonu”, naglasio je Tegeltija i dodao da bi bilo dobro da BiH dobije novi zakon o vanjskim poslovima, ali ukoliko se to i ne desi postoji aktuelni zakon.