Tahirović nakon presude Stanišiću i Simatoviću: 30 godina se mučimo

Haški tribunal izrekao je danas, poslije dvodecenijskog procesa, pravosnažnu presudu bivšem načelniku Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović u Haagu je uživo pratio izricanje presude Stanišiću i Simatoviću za udruženi zločinački poduhvat, istakao je da su bivši čelnici Službe državne bezbjednosti Srbije osuđeni po svim tačkama optužnice.

– 30 godina se mučimo s dokazivanjem učešća Srbije u agresiji na BiH. Postoje presude koje o tome govore, ali ovo je presuda za direktno učešće državljana Srbije, najodgovornijih ljudi iz državne bezbjednosti koji su presuđeni konačnom presudom. Kazna je 15 godina, ali to je najmanje bitno. Bitno je ono za šta su presuđeni, za udruženi zločinački poduhvat i sve one opštine za koje su terećeni. SDB Srbije je bila involvirana u rat u BiH, ističe Tahirović za Avaz.

Uoči izricanja konačne presude on se osvrnuo na oslobađajuće presude iz 2013. godine.

– 2013. bila je krizna godina ovog suda. Tada smo bili potonuli, mislili smo – ako se tako nastavi – doći ćemo u poziciju da više nećemo imati presuđenih ratnih zločinaca. Srećom, to se završilo, rekao je danas Murat Tahirović