SVE U KORIST SNSD-a: Mijatović p(r)oziva Vukanovića, a ovaj mu ne oprašta… (VIDEO)

 

 

Narodna skupština treba u što skorijem periodu dostaviti imena pet delegata za Dom naroda iz reda srpskog naroda. Tri su SNSD-ova, jedan opozicije koju čine SDS, PDP i Lista za pravdu i red. No, peti je razlog špekulacija ove sedmice. Ukoliko saradnja opozicije i Pokreta za državu izostane, SNSD bi mogao imati kontrolni paket. A zasad i jedni i drugi s posebnim listama, uslovima i očekivanjem da će baš njihov kandidat biti delegat. Naravno, ni prepucavanja ne izostaju.

U Pokretu za državu ne odustaju od ideje da imaju svog delegata u Državnom domu naroda. Vojin Mijatović postavio je uslove da njihovih pet zastupnika iz Narodne skupštine RS-a da podršku kandidatu opozicije. Opozicija za sada nije potpisala.

Pokret za državu dostavio je svoju listu kandidata, smatrajući da ukoliko opozicija ne potpiše uslove, treba ipak podržati te kandidate. Vukanović je odmah upozorio da Dodiku nisu postavljani uslovi, a Mijatović mu nije ostao dužan. Na Facebooku je opširno pisao o tome da s Vukanovićem više neće razgovarati, ali da će pregovore nastaviti sa PDP-om i SDS-om.

“Pozivam lidere SDS-a i PDP-a da shvate da su zbog populizma i lešinarenja Vukanovića i sličnih u svojim redovima doživjeli debakl od strane SNSD-a i doveli do ovakve situacije i da sada preuzmu odgovornost, da partnerski onemogućimo blokadu Bosne i Hercegovine”, napisao je, između ostalog, Mijatović na Facebooku.

Iz SDS-a i PDP-a šutnja, ali ne i Nebojše Vukanovića:

“Čovjek je punih 15 godina bio funkcioner u vladi SNSD-a. S tim čovjekom nemamo šta da pričamo. U politici ne postoje ultimatumi, posebno ne ovakvi kakve daje gospodin Mijatović. To je očigledno alibi koji Mijatović pokušava povući u nekoj tajnoj nagodbi s Miloradom Dodikom”, poručio je Vukanović.

Jasno je da za sada tri sigurna delegata ima SNSD i jednog opozicija. Ako se ne udruže opozicija i Pokret za državu, četvrtog delegata dobit će SNSD, a tako i kontrolni paket. Na to ukazuje i državni parlamentarac Damir Arnaut.

“Konačnog delegata dobiva ko ima najveći ‘višak’ glasova. Dodik ima 13, Opozicija 11, a Pokret za državu samo pet. Dodiku je dosta da Pokret za državu glasa za svoju listu i Dodik dobija četvrtog delegata i još četiri godine blokade. Ako Pokret za državu ne promijeni stav, Mijatović neće biti izabran, ali će Dodik dobiti četvrtog delegata. Dodiku ne trebaju glasovi Pokretu za državu. Dosta je da Pokret za državu glasa za Mijatovića i Dodik dobiva blokadu države”, istakao je Arnaut.

Zbog toga i Arnaut prozvan u Mijatovićevom Facebook statusu riječima da u RS-u ne postoje te da je RS njima daleka zemlja koju koriste samo da pokriju svoje političke promašaje i prevare. Iako su brojke jasne i većinu nema ni opozicija ni Pokret za državu, svjesni potrebe za zajedništvom, i jedni i drugi izgledno idu s različitim listama za petog delegata. No, nada i dalje postoji.

“Ako imamo zajednički interes da SNSD nema četiri delegata u Domu naroda Parlamenta BiH, onda će opozicija podržati listu Pokreta za državu. Ukoliko oni nemaju baš namjeru da onemoguće SNSD-u da ima četiri delegata, onda će vršiti neki pritisak ili medijski ili na neki drugi način prema Pokretu za državu pokušavajući unaprijed neku bitku koju će izgubiti”, kazao je Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH (SDA).

“Kriza oko izbora delegata u Dom naroda nije političko pitanje, ja nemam nijednog kandidata. To je prije svega nacionalno pitanje da li će Vojin Mijatović i poslanici Pokreta za državu napraviti nagodbu sa SNSD-om. Ipak se nadam da će u Pokretu za državu biti dovoljno razuma i da neće povući taj suicidan potez”, naveo je Vukanović.

Mijatović je tražio i podršku lidera SDA, DF-a i SDP-a. No zvaničnog stava iz ovih stranaka nema. Nermin Nikšić kaže da će komentar na Mijatovićevo pismo dati kada bude vrijeme. Uskraćeni smo ostali i na Mijatovićev odgovor na pitanje jesu li organi stranke kojoj pripada upoznati sa stavovima koje je iznio.