SVE MOĆI SRIJEMUŠA – Postoji ogroman broj razloga da ga i vi uberete

 

Baš nekidan smo pročitali jedan odličan reklami slogan „srijemuš kapi za medveđu snagu“, i verujte da on itekako ima svoje mjesto u primjeni, te da drži vodu.

U pitanju je izuzetno ljekovita i djelotvorna biljka koja pomaže u otklanjanju umora i iscrpljenosti, ali i u borbi sa anemijom, visokom holesterolom i trigliceridima.

Srijemuš biljka poznata je i po svom drugom narodnom nazivu medvjeđi luk. Naime, veruje se kako medvjed posle dugog zimskog sna, nakon što prvi put otvori oči i izađe iz brloga, kreće u potragu za ovom samoniklom biljkom.

Pomoću nje čisti organizam i vraća svoju snagu i vitalnost.

Divlji luk je zaista jedan od najsnažnijih čistača organizma, kojeg pronalazimo u prirodi, jer pomaže u otklanjanju toksina nakupljenih u našem tijelu tokom zime.

Nije čudo što i životinje posežu za njegovim ljekovitim moćima – iskustvo ih je naučilo da medvjeđi luk vraća energiju neophodnu za opstanak.

Kako izgleda biljka srijemuš

Srbija obiluje ovom biljkom i najčešće se od iste prave srijemuš kapi, jedinstvene i veoma cijenjene u svetu.

Izgled biljke je takođe specifičan: na svom trostranom stablu ima bijele cvjetove skupljene u cvasti, te iz osnove stabla izlaze dva duža lista, primjećuju se i uzdužne žilice duž njih. Kada prepolovite list, vidjet ćete kako on ima trouglast presjek.

Koliko je sremuš izuzetan – dokazuje i podatak da je proglašen biljkom Evrope, sada već daleke 1996 godine.

On i dalje nije kultivisan, to jest raste kao samonikla biljka u prirodi, a svojim moćima može da se poredi sa svojim rođakom – bijelim lukom.

Na ovaj neprocjenjivi dar iz prirode, uvek treba gledati s poštovanjem.

Naši prostori kao što smo već rekli, obiluju medvjeđim lukom, ali trebate biti oprezni gdje ga berete.

Ako naiđete na srijemuš u blizini puteva ili fabrika nemojte ga brati. Na ovaj način puno rizikujete, jer možete unijeti teške metale u organizam, a da toga niste ni svjesni. Berite ga na planinama – jer samo ćete tako biti sigurni kako je bogastvo njegovih ljekovitih supstanci ostalo netaknuto.

Divlji bijeli luk je najbolje brati od marta do maja mjeseca, kad još nije procvjetao, te mu listovi imaju najprijatniji ukus (kasnije postaju ljuti i manje ukusni).

Za dobijanje kvalitetnih srijemuš kapi, berite samo listove, nemojte nikad počupati cijelu biljku sa korijenom.

Ima karakterističan miris najsličniji mladom bijelom luku. Sjemenke su okrugle i crvene boje.

Kada berete srijemuš jako je bitno brati list po list, zato što uz njega raste i drugo bilje. Ako ga sami ubirate, budite oprezni, jer veoma liči na neke otrovne biljke: mrazovac, čemeriku i đurđicu. Neiskusnom oku ovo može da promakne, tako da uvek trebate povesti nekog upućenijeg sa vama.

Koristi medvjeđeg luka na naše zdravlje su brojne

Želimo svima da ukažemo na par činjenica o ovoj blagotvornoj biljci za koju možda niste znali. Od nje se spravljaju izuzetne srijemuš kapi koje danas potražuje cijeli svet.

U proleće je najbolje svežu biljku uvrsti u obroke, i to u vidu lagane salate, variva, čorbe ili pite.

Rado ćemo podijeliti ove recepte sa vama.

Dakle, kad god možete idite u čistu nezagađenu prirodu, pojedite 10 do 15 listova i činite to sve dok biljka ne procvjeta. To je najbolje što možete učiniti za svoj organizam u proljećnim mjesecima.

Svaki drugi oblik prerade, koji uključuje termičku obradu, sušenje ili zamrzavanje neće sačuvati alin. Stoga, on neće doprinijeti vašem zdravlju, sem u slučaju da koristite biljne srijemuš kapi, koje možete upotrebljavati u toku cijele godine.

Srijemuš je dobar lijek za mnoge zdravstvene tegobe

Za one koji možda još uvek ne znaju bijka srijemuš snižava visok pritisak, i to veoma uspješno, obara visoke trigliceride i holesterol. Normalizuje krvotok, čisti želudac i creva od nataloženih toksina i poboljšava cirkulaciju.

Nevjerovatna je činjenica kako samo 1/10.000 grama alicina parira snazi od 25 mg penicilina. U pitanju je izuzetno snažno antimikrobno sredstvo iz prirode. Na njega nisu rezistentne mnoge bakterije, poput MRSA za koju se zna da je na većinu najjačih antibiotiotika otporna.

Jedina mana ove bijke, je to što nam je u svežem stanju dostupna svega 20-dana, ali postoji rešenje i za to. Pogađate, to su izvanredne srijemuš kapi, koje su dostupne tokom cele godine, te ih možete koristiti puno duži period.

Moćan čistač organizma

Biljne sremuš kapi ne čiste samo krv već i jetru, žuč, želudac i crijeva. Snažno djeluju na crijevne parazite i sprečavaju infekcije sluzokože crijeva. Čisteći krvne sudove od holesterola i drugih štetnih materija, sprečiće aterosklerozu, sniziti krvni pritisak i povećati elastičnost krvnih sudova, štiteći ceo kardiovaskularni sistem.

Na taj način medvjeđi luk detoksikuje ceo organizam, jača imunitet i usporava proces starenja, a pomaže i u otklanjanju glavobolje i nesanice.

Olakšavaju disanje i ublažavaju respiratorne infekcije

Prirodne srijemuš kapi naročito se preporučuju starijim osobama koje imaju problema s disanjem – čija su pluća puna šlajma. Olakšaće disanje i onima koje muči dugotrajan i uporan kašalj, hronični i akutni bronhitis ili astma, a pomaže i u liječenju tuberkuloze pluća i edema.

U slučaju ovih i sličnih tegoba uz tinkturu, korisno je piti i vino od srijemuša.

Otklanja stomačne tegobe

Sijremuš kao lek idealan je za starije ljude koji imaju problema s varenjem i tvrdom stolicom, jer pospješuje rad crijeva, dobro djeluje kod dijareje, zatvora i tvrde stolice.

Protiv kožnih bolesti

Budući da imaju snažno detoksikaciono dejstvo, biljne kapi od srijemuša su veoma dobre u liječenju različitih kožnih infekcija i bolesti – lišajeva, ekcema, čireva, hematoma, otoka.

Kako se pravi tinktura od sremuša recept

Tinktura od kojih se dobijaju dragocene srijemuš kapi, pravi se isključivo od mladih listova.

Medvjeđi luk poznat je fitoterapeutima širom sveta i po latinskom nazivu Alium Ursanium , dok je njegov naziv na engleskom Ramslin. Ova biljka je zgodna za presađivanje u bašte, jer je možete iskopati cijelu sa korijenom i zasaditi – ne zahteva nikakvu brigu.

Za moćnu tinkturu od srijemuša će vam trebati:

200g. listova sremuša
Jedan litar kvalitetne lozove rakije domaće prozvodnje sa 40 posto alkohola
Priprema recepta :

Usitnite 200 grama mladih listova sremuša i prelijte ih litrom domaće rakije sa 40 procenata alkohola. Flašu dobro zatvorite i ostavite da ostoji 20 dana, uz povremeno mućkanje. Tečnost zatim procijedite, sipajte u tamnu bocu i čuvajte na tamnom mjestu.

Uzimajte dva-tri puta dnevno po kašičicu pomiješanu s malo vode. Ako želite napraviti tinkturu od lukovice, najbolje je da sačekate jesen, jer tad one sadrže najviše ljekovitih sastojaka.

Biljne srijemuš kapi upijaju masti i pomažu u čišćenju od lošeg holesterola i masnoća koje se nagomilavaju. Djelotvorne su i kod ugrušaka, jer ih eliminišu, poput kakvog moćnog rastvarača. Redovnom upotrebom, u potpunosti će očistiti organizam.

Sremuš kapi upotreba i doziranje

Ukoliko ne planirate uzgajati medveđi luk u svojoj bašti, niti praviti sremuš u rakiji, a pri tom niste ni skloni planinarenju, preporučujemo upotrebu kupovne tinkture.

Međutim slijedi jedna važna napomena:

Originalne sremuš kapi dobijaju se isključivo od svježih listova i sa njihovom izradom započinje se već na samoj planini. Tada se oni odmah po ubiranju smeštaju u specijalne posude od nerđajućeg čelika, pri čemu se stabilizuje alin.

Stoga, povedite računa kada ih kupujete, provjerite šta piše na njima, mora biti naznačeno kako je posredi u potpunosti originalna stvar.

Ukoliko koristite srijemušove kapi kao prevenciju, znajte kako se one moraju uzimati minimum dva mjeseca da bi u potpunosti očistile krvne sudove. Samom alicinu trebaće desetak dana, kako bi dostigao potrebnu koncentraciju, kada počinje djelovati.

Kako se doziraju kapi od sremuša kod kuće

Sremuš kapi sadrže dragocene aktivne komponente (ekstrakovane) i to iz svežih listova mlade biljke. Možete ih upotrebljavati u bilo koje doba godine, uz prethodnu saglasnost vašeg ljekara ili fitoterapeuta.

Koristite ih tri puta dbevno,tako što 20 kapi razmutite u punoj čaši vode i odmah popijete.

Baš zbog toga uberite i vi srijemuš, njegovo vrijeme nam je došlo.