SVA OPOZICIJA NA JEDNOJ, A BAKIR I REIS NA SUPROTNOJ STRANI: Šepić i Forto pregovaraju o zajedničkim listama, A Hadžikadić povlači kandidaturu

Sve su ovo potezi koji ukazuju da se Koalicija Država prestrojava i staje uz opozicioni blok sedam opozicionih stranka koje su se objedinile oko kandidature Denisa Bećirović.

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić izjavio je da razmišlja o povlačenju kandidature za člana Predsjedništva BiH te da će konačnu odluku donijeti uskoro.

“U oktobru očekujem neizvjesnu bitku za člana Predsjedništva”, istakao je, između ostalog, Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres u emisiji Rezime na Federalnoj TV.
Kaže da se on i Denis Bećirović (SDP) bore za slično biračko tijelo.

“Ako će moje povlačenje pomoći da se stvari u BiH, na neki način, srede i krenu ka boljem ja ću rado to uraditi. Ja ne znam u ovom momentu da je povlačenje jedne iskrene, prosperitetne, progresivne alternative u interesu bilo kome. Pragmatične razloge prihvatam, shvatam važnost poraza nacionalista. Ako trebam da doprinesem, doprinijet ću, ali moram zaista biti uvjeren da je ta žrtva u interesu BiH. S obzirom na reakcije ljudi na ulici, u Platformi za progres, u Koaliciji, bliže sam tome da ostanem u utrci, ali odluku nisam donio. Čekam razgovor sa ovom koalicijom.”

Uporedo, kako saznaje The Bosnia Times, predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić i predsjednik Naše stranke Edin Forto pregovaraju o zajedničkim kandidatskim listama za naredne izbore.

Sve su ovo potezi koji ukazuju da se Koalicija Država prestrojava i staje uz opozicioni blok sedam opozicionih stranka koje su se objedinile oko kandidature Denisa Bećirović. Ako izostavimo političkog „solistu“ Željka Komšića, čija je stranka (DF) još u koaliciji sa SDA, Bakira Izetbegovića, kao kandidata SDA, nema ko više podržati. Osim, naravno, reisa Huseina Kavazovića.

(TBT)