Sudija iz RS-a povlači se iz Ustavnog suda BiH, reagovao Bećirović: Udar na temelje Dejtona

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić tvrdi da ga je sudija Ustavnog suda BiH iz entiteta Republika Srpska Zlatko Knežević obavijestio da će podnijeti zahtjev za odlazak u prijevremenu penziju.

-Knežević je našao najbolji način da ispoštuje odluku Narodne skupštine, a da sačuva dignitet sudijske funkcije – rekao je Stevandić za Srnu.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 26. aprila zaključak kojim poziva sudije Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda da podnesu ostavke.

Nakon ove vijesti, oglasio se i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, navodeći kako pozivanje sudija Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda da podnesu ostavke predstavlja jedan od najopasnijih antidejtonskih poteza.

-Pozivanje sudija Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda da podnesu ostavke u Ustavnom sudu BiH predstavlja jedan od najopasnijih antidejtonskih poteza od 1995. godine do danas. To je reinkarnacija politike ratnog zločinca Radovana Karadžića i udar na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. Zato pozivam zemlje svjedoke Dejtonskog mirovnog sporazuma da hitno reagiraju i najoštrije sankcioniraju rušitelje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine – navodi Bećirović.

Bećirović, istovremeno, poziva visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da počne štititi Dejtonski mirovni sporazum i sankcionira odgovorne za ove antidejtonske poteze.

-Dovođenje u pitanje funkcionalnosti najznačajnijih državnih sudskih organa otvara put ka anarhiji i razgradnji ustavnog poretka. Vrijeme je da se Milorad Dodik i njegovi sljedbenici zaustave prije nego što bude kasno za očuvanje mira i sigurnosti u zemlji i regiji – ističe član Predsjedništva BiH.

Bećirović podsjeća kako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine osnovan 1964, dok bh. entitet RS kao administrativno-teritorijalna jedinica u državi Bosni i Hercegovini postoji tek od 21. novembra 1995. godine.

-Dakle, Ustavni sud BiH je stariji 31 godinu od manjeg bh. entiteta. Ustavni sud BiH nije ‘okupacioni sud’, kako to neutemeljeno tvrdi predsjednik bh. entiteta RS, već legalni sudski organ države Bosne i Hercegovine koji je puno stariji od administrativno-teritorijalne jedinice RS – precizira Bećirović.

Imajući u vidu najnovije opasne antidejtonske poteze rukovodstva bh. entiteta RS, Bećirović kao član Predsjedništva BiH, poziva zemlje EU da hitno razmotre set dodatnih sankcija protiv političkog rukovodstva bosanskohercegovačkog entiteta RS i predstavnika političkih subjekata koji neodgovornim djelovanjem ugrožavaju nezavisnost, teritorijalni integritet, suverenitet i međunarodnopravni subjektivitet države Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju iz Bećirovićevog kabineta.