Stranku za BiH napustili aktuelni funkcioneri iz Goražda i članovi predsjedništva partije

Članovi Predsjedništva SBiH iz Goražda Senad Čeljo, inače aktuelni ministar zdravstva, Damir Žuga, aktuelni poslanik u kantonalnom parlamentu i Salem Halilović, podnijeli su ostavke na sve stranačke funkcije i članstvo u ovoj stranci, saznaje Klix.ba.

U obrazloženju ostavki naveli su niz razloga zbog kojih su se odlučili na ovako radikalan potez, nezadovoljni načinom na koji Efendić upravlja Strankom za BIH.

“Nažalost, naš zajednički očajnički pokušaj da ojačamo Stranku eksperimentom da na njeno čelo dođe čovjek koji tek postaje član pokazao se djelimično uspješnim. Naime, izborni rezultat nešto je popravljen, ali se promjena na čelu stranke nije osjetila u velikom broju sredina gdje je postignut čak i lošiji rezultat, prvenstveno u RS-u. Međutim po pitanju upravljanja Strankom za BiH situacija se drastično pogoršala, sa čim se većina vas slaže kad privatno razgovaramo. Predsjednik Efendić sam donosi najvažnije političke odluke koje su u isključivoj nadležnosti Predsjedništva kao kolektivnog organa, koji je Efendić pretvorio u organ za puku verifikaciju njegovih odluka. Čak i kada smo neke odluke ocijenili kao potpuno pogrešne, bilo je kasno da se nešto promijeni”, naveli su, između ostalog u obrazloženju ostavke.

Kao primjer, između ostalog, istakli su kandidovanje Nermina Šehovića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine koju Predsjedništvo nikad nije razmatralo, zatim podršku Željku Komšiću, kandidatu za člana Predsjedništva BiH, o čemu su, ističu saznali iz medija.

“Iz medija smo saznali i za savez SBiH-NES, što smo naknadno verifikovali. Također smo iz medija saznali na koje pozicije Stranka za BiH pretenduje u pregovorima u okviru tadašnje “Osmorke”, sa kojom su također pregovori započeli bez odluke Predsjedništva SBiH koja je naknadno verifikovana. Ovakvi postupci i način samoinicijativnog kadroviranja za pojedine vrlo važne političke pozicije doveli su do žučne rasprave i nuđenja ostavki na sjednici Predsjedništva održanoj 25.01. ove godine, nakon čega se situacija naizgled stabilizovala, te smo procese barem prividno vratili u organe Stranke”, navodi se između ostalog.

Ističu kako se vrhunac samovolje Semira Efendića desio 25.04. kada je bez konsultacija izašao u javnost saopćenjem da SBIH i NES neće podržati imenovanje novog saziva Vlade Federacije BiH.

“Nakon šest mjeseci pregovora, uslovljavanja i maksimalnom udovoljavanju od strane koalicionih partnera, kako u izradi programa rada, tako i u raspodjeli pozicija, Efendić pravi zaokret, a koji su motivi takvog postupka pokazat će vrijeme koje je pred nama. Odluka OHR-a to sigurno nije, jer je on svoju odluku donio dva dana prije OHR-a, a zasigurno nije znao ni njen sadržaj. Također, više su nego trivijalna obrazloženja kako je na pregovorima “između redova” shvatio kako nas “trojka” nakon formiranja vlasti namjerava vrlo brzo isključiti. Predugo smo u politici kako bi povjerovali u ovako providnu priču”, naveli su potpisnici ostavki.

Navode da je rezultat svega činjenica da je SBIH mimo volje predsjedništva u opoziciji te da je okarakterisana kao vrlo nepouzdan i nekorektan partner prema političkim subjektima sa kojima su vođeni pregovori šest mjeseci, te da je neozbiljnost stranke i u očima međunarodne zajednice momenat koji bi trebao da ih brine.

Podsjećaju da je posljednju sjednica Predsjedništva održana 28.04. nekoliko sati nakon što je imenovana Vlada Federacije BiH te da su otvoreno pokazali neslaganje sa odlukom kojom je Efendić Stranku za BiH poslao u opoziciju i da je takvu odluku donio sam.

“Nakon naših diskusija Efendić je čak spomenuo i mogućnost da podnese ostavku. Dogovor na kraju sjednice bio je da se ubrzo zakaže sjednica i da “hladnih glava” porazgovaramo o tome kako dalje. To nije ispoštovano i nas 11 članova Predsjedništva smo 13.05. uputili zahtjev za hitno održavanje sjednice 16.05.2023. godine. Efendić se nije udostojio ni da nam odgovori. Zbog svega navedenog, a s obzirom da zaista ne vidimo ni minimum volje da se koriguje način donošenja najvažnijih odluka u SBiH koja je pretvorena u društvo jednog lica i “megafon SDA”, ne vidimo mogućnost nastavka našeg djelovanja u ovom političkom subjektu i donijeli smo za nas nimalo lahku odluku da istupimo iz organa, ali i iz članstva Stranke za BiH. Među članovima Predsjedništva SBiH postoji mnogo ljudi koji sve ovo znaju i u potpunosti dijele naše mišljenje, te smo sigurni da će razumjeti ovakvu našu odluku”, naveli su u ostavci.

Osim članova Predsjedništva SBIH, stranku su napustili i članovi Kantonalnog vijeća i Gradskog savjeta, te izabrani zvaničnici Amel Begović, aktuelni poslanik u kantonalnom parlamentu, dva vijećnika u gradskom vijeću Goražde Anela Jamak i Aldin Žuga.