Stranačko šarenilo u kantonima FBiH: Tamo gdje su NiP i DF zajedno, HDZ ne želi sa SDA

Nakon Travnika, sljedeća kantonalna vlada koja bi se mogla imenovati je ona u Mostaru, gdje bi članice trojke u vlasti konačno trebale zamijeniti SDA

Još nije postignut konačan dogovor o formiranju Vlade u dva hercegovačka kantona, gdje HDZBiH ima težak zadatak da dogovori sastave većine, pogotovo nakon neizbježnog rješenja da u Srednjobosanskom kantonu ostane u partnerstvu sa SDA. U Hercegbosanskoj županiji ili Livanjskom kantonu se očekuje da slaganje izvršne vlasti najduže potraje.

VAŽNE SU ŠUME
– Kod nas ima mnogo malih, ali neizbježnih stranaka, Jugoslavija smo u malom, te su svakakve kombinacije moguće. Vjerujem da će dosadašnjih 14 članova koalicije ostati zajedno. Hrvatski nacionalni pomak od danas otvara pregovore i sa HDZ-om BiH, ali sumnjam da od toga ima išta, jer oni žele mjesto premijera, kazao nam je Duško Radun iz Srpske napredne stranke.

Uz HNP i HDZ, u pregovorima učestvuje i HDZ 1990, iz kojeg su podržavali dosadašnju vladu Ivana Vukadina (HNP), ali šanse da se na premijersko mjesto vrati HDZ-ov Ivan Jozić za sada su male.

– Otvorili smo pregovore sa HDZ-om i nastavićemo ih u narednim danima. Oni na ovim razgovorima nisu pokazali interes za premijersku poziciju niti je bilo riječi o tome da bi HDZ u vlast vratio i SNSD, kazao nam je Jozo Ćorić (HDZ 1990), predsjedavajući Skupštine.

Trenutna četrnaestka drži se zajedno, povratak SNSD-a ne žele ni druge manje srpske stranke, ali ne vjeruju da iz HDZ-a to neće pokušati.

– Prikriveni cilj u ovom kantonu je kontrola Hercegbosanskih šuma, a ako HDZ i SNSD do toga dođu, ugasili bi HNP kao na šalteru, smatra Radun.

S druge strane, u Mostaru bi nešto prije moglo doći do formiranja vlasti.

– Evo, već smo pred drugom rundom pregovora i usaglašavamo stavove. Čekamo poziv HDZ-a, a nismo sigurni ni hoće li do toga doći nakon što su u Travniku već trgovali sa SDA, kazao nam je Omer Hujdur iz mostarskog NiP-a.

Za razliku od drugih kantona, u Mostaru je trojka već odvojila DF od SDA.

PO VERTIKALI
– Mogu da garantujem da su ljudi iz Demokratske fronte definitivno sa nama, ni njima nije prihvatljiva ta SDA opcija. Čekamo sad taj poziv iz HDZ-a, pa ćemo vidjeti čime će rezultirati, potvrdio nam je Hujdur.

Iako bi taj poziv trebao stići brzo, budući partneri u vlasti imaju razumijevanje za situaciju u kojoj se nalazi HDZ, gdje na kantonalnim nivoima postoji opšte šarenilo participirajućih stranaka i interesa koje nije jednostavno usaglasiti.

Iako je predsjednik HDZ-a BiH u Hercegovačko-neretvanskom kantonu Stjepan Bošković otvoreno kazao da bi u ovoj stranci preferirali vladu u kojoj bi se preslikali odnosi iz Vijeća ministara i Vlade Federacije, u trojci su oprezni i ne tvrde da će to biti i konačna varijanta.