STRAH I TREPET ZA RAK, HOLESTEROL I MASNE NASLAGE: Samo jedna šaka dnevno će vas preporoditi

 

Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition dokazalo je kako se unos orašastih plodova u organizam ne mora ograničavati. Naime, ljudi koji svakodnevno konzumiraju orašaste plodove ili ih konzumiraju kao zamjenu za drugu hranu, više gube na težini i imaju tanji struk.

 

Rezultati su pokazali da orašasti plodovi ne goje, a odlični su i za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Evo još nekoliko prednosti orašastih plodova:

Smanjuju stres

Orasi su bogati alfa-linolenskom kiselinom, pa tako štite srce za vrijeme velikog stresa kada je ono posebno ugroženo. Stres obično dovodi do pada imuniteta, ali ako jedete bademe koji su bogati vitaminom E, vitaminima grupe B i magnezijumom, sačuvat ćete imunitet.

Zdravlje srca

Bademi, lješnjaci, kikiriki, brazilski i domaći orasi igraju važnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti, pokazuje istraživanje s Harvarda. To je zato što orašasti plodovi mogu da snize LDL holesterol. Osim toga, nude zdrave mononezasićene i polinezasićene masnoće, kao i vlakna koja štite srce. Orašasti plodovi bogati su i argininom, aminokiselinom koja pomaže dakrvni sudovi budu opušteni.

Snižavaju loš holesterol

Istraživanje iz 2010. objavljeno u Archives of Internal Medicine pokazuje da svakodnevna konzumacija šoljice orašastih plodova snižava LDL holesterol za 7,4 posto. Osim toga, koncentracija triglicerida pada za više od 10 procenata.

Protiv raka pluća

Ishrana bogata pistacijama može donekle da zaštiti od razvoja raka pluća, pokazuje preliminarno istraživanje predstavljeno na konferenciji Cancer Prevention Research. Naučnici misle da ključnu ulogu igra gama-tokoferol, tip vitamina E.

Protiv raka prostate

Brazilski orasi su puni selena i mogu da pomognu i protiv uznapredovalog raka prostate, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Holandiji. Naime, muškarci koji su imali visoke nivoe selena u krvi imali su 60 odsto manje šanse za dobijanje uznapredovalog raka prostate 17 godina kasnije.

Zdravlje mozga

Zbog zdrave količine vitamina E orašasti plodovi se smatraju hranom za mozak, odnosno spriječavaju kognitivni pad koji obično dolazi s godinama. Naročito se preporučuje kikiriki jer obiluje vitaminima B grupe.

Jačaju muško reproduktivno zdravlje

Dvije šake oraha na dan poboljšavaju kvalitet sperme s obzirom na vitalnost, mobilnost i morfologiju, pokazuju istraživanja.

Izvor: novi.ba