Stojanović podnio inicijativu za izmjene Krivičnog zakona FBiH: Sniziti dobnu granicu krivične odgovornosti

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović podnio je dvije inicijative, od kojih se jedna odnosi na izmjenu krivičnog zakonodavstva FBiH.

“Nakon ubistava djece u školi ‘Vladislav Ribnikar’ u Beogradu, građani su shvatili da zbog društvenih promjena u regionu takvi događaji se vrlo lako mogu desiti i u drugim mjestima. Radi opreza i veće sigurnosti građana smatram da je potrebno izmijeniti određene zakone”, naveo je Stojanović.

Dvije inicijative su upućene prema Federalnom ministarstvu pravde i i Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova.
“Radi se o inicijativi za izmjenu krivičnog zakonodavstva Federacije BiH u kojem sam obrazložio zašto treba razmisliti o pooštravanju odgovornosti uslijed dešavanja koja bi dovela do bilo kakvog ugrožavanja bilo čijeg života. Druga inicijativa je vezana za pokretanje usmjerenog nadzora držanja i korištenja oružja, kao i rada strelišta i udruženja koja se bave praktičnim streljaštvom”, objasnio je Stojanović.

On je, između ostalog, naveo kako postoje zemlje u kojima je dobna granica krivične odgovornosti ispod 14 godina.

U SAD-u dobna granica krivične odgovornosti nije uopšte navedena, obrazložio je, te dodao da podnosi inicijativu za poketanje izmjena, odnosno revidiranje odredbi Krivičnog zakona FBiH i Zakona o krivičnom postupku FBiH s ciljem snižavanja dobne granice za krivična djela propisana Krivičnim zakonom FBiH.

Podsjećamo, prema trenutno važećim zakonima u našoj zemlji maloljetna lica ispod 14 godina ne podliježu krivičnoj odgovornosti.