State Department: Dodik Bošnjake naziva muslimanima, dok za Srbe i Hrvate ne spominje vjersku pripadnost

U izvještaju američkog State Departmenta o vjerskim slobodama u svijetu, u dijelu o kojem se govori o Bosni i Hercegovini, ponovo se spominje predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik.

– Komisija Islamske zajednice je u svom izvještaju za 2021. godinu istakla i retoriku tadašnjeg srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je Bošnjake nazivao “muslimanima”, za kojeg se u izvještaju navodi da je etničku pripadnost sveo na vjersku grupu, a da pri tome ne spominje vjersku pripadnost Hrvata i Srba – navodi se u izvještaju State Departmenta.

Sporazum države sa IZ u BiH
Osvrnuli su se i na sporazum države sa Islamskom zajednicom u BiH.

– Predsjedništvo BiH je tokom godine propustilo da razmotri sporazum sastavljen 2015. između države i Islamske zajednice koji bi, ako ga odobri Predsjedništvo i parlament, priznavao i regulisao islamska ograničenja u ishrani u javnim institucijama, zatim koji bi regulisao u javnom i privatnom sektoru prostorije za dnevni namaz zaposlenih, slobodno vrijeme za odlazak na džumu petkom, kao i jedno putovanje u Meku na hadž. Prema riječima zvaničnika Islamske zajednice, Predsjedništvo BiH nije uzelo sporazum na razmatranje zbog protivljenja tadašnjeg srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je blokirao razmatranje sporazuma tokom svog mandata od novembra 2018. do novembra 2022. godine i javno je izjavio da će sporazum dati veća prava muslimanima nego drugim vjerskim grupama.

Diskriminacija muslimana
Zvaničnik Islamske zajednice se nije složio sa Dodikovom tvrdnjom. U izvještaju Komisije Islamske zajednice za 2021. godinu navedeno je da nerazmatranje i odobravanje sporazuma predstavlja diskriminaciju muslimana i njihovih vjerskih prava. U izvještaju se također navodi da odlaganje i blokiranje procesa usaglašavanja nacrta sporazuma negativno utiče na slobodu vjeroispovijesti i diskriminira Islamsku zajednicu i muslimane, za razliku od druge dvije glavne vjerske zajednice – Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve koje obje imaju ugovore sa državom, iako se ne sprovode – navodi se u izvještaju State Departmenta.