Šta piše u rezoluciji o Kosovu koju je Stevandić predložio poslanicima: Pravo Srbije da brani svoj teritorijalni integritet

Osuđujemo konstantno kršenje ljudskih prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu, posebno kršenje prava na život i prava na imovinu, od strane kosovskih Albanaca i njihovih vlasti.

Pozivamo predstavnike međunarodne zajednice da i oni ozbiljno osude kršenje ljudskih prava Srba i nealbanskog stanovništva na Kosovu, uključujući i osudu nedavne prekomjerne upotrebe sile od strane kosovske policije prilikom nasilnog ulaska u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, usljed čega je povrijeđeno više Srba. Ovo uključuje i procesuiranje odgovornih jer se formalnim osuđivanjem bez sankcionisanja samo daje legitimitet nasilju.

To je navedeno u Rezoluciji o zaštiti Srba na Kosovu i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije, koju je za iduću sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske predložio predsjednik parlamenta, Nenad Stevandić.

Dalje se pozivaju predstavnici međunarodne zajednice da spriječe prisvajanje i uništavanje srpske kulturne baštine na Kosovu.

– Podržavamo napore Republike Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta koji je zagarantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244, usvojenom 10. juna 1999. godine. Apelujemo da diplomatski predstavnici Evropske unije i SAD izvrše veći pritisak na kosovske Albance da se primjeni Briselski sporazum u kojem se predviđa uspostavljanje asocijacije/zajednice opština u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo na Kosovu. Svi sporovi između srpskog i albanskog naroda se moraju rješavati mirnim putem uz poštovanje dostojanstva svakog naroda – piše u Rezoluciji.

Pozdravlja se pravo Republike Srbije da brani pravo na opstanak srpskog naroda na Kosovu, ukoliko se kosovski Albanci i njihove vlasti odluče za upotrebu nasilja i pravo da brani svoj teritorijalni integritet i suverenitet koji je zagarantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom SB UN 1244, kao prava koja joj niko niti može osporiti niti oduzeti.

– Potvrđujemo stavove Narodne skupštine Republike Srpske zauzete u Rezoluciji o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i opredjeljenjima Republike Srpske usvojenim 22. februara 2008. godine – piše u tekstu dokumenta koji predlaže Stevandić.