Šta je Bosni Albin Kurti: Neki se interesi ne mogu kupiti lobiranjem

Postoji ta potreba, ali i neminovna realnost da se sudbina Kosova i sve ono što se dešava na relaciji Priština – Beograd, neodoljivo veže za Bosnu i Hercegovinu. Nekada manje, a nekada više, a glavni junak tih paralela je premijer Kosova Albin Kurti.

U prilično profiliranoj geopolitičkoj križaljci na Zapadnom Balkanu Kosovo se suočava s velikim izazovom, a to je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na sjeveru zemlje. Zapad insistira da se ispoštuju raniji dogovori, koji podrazumijevaju i ZSO, dok se Kurti pokušava izvući iz situacije da pristane na nešto što će ličiti na entitet Republiku Srpsku u BiH.

Kurtiju je osim naziva ZSO, za koje tvrdi da to može biti samo zajednica opština sa srpskom većinom, problem nadležnost te oblasti koja bi imala određenu autonomiju. I iako je Kosovo slovilo kao mezimče Zapada, posebno Amerike, danas dobija žestoke kritike pa i sankcije zbog stanja na sjeveru Kosova, a prije svega odbijanja formiranja ZSO-a.

Zapad u posljednjih mjesec dana ima prilično blag odnos prema službenom Beogradu, što povlači brojne upitnike o navodnoj promjeni politike. U tom kontekstu Kurtijeve poruke kojima se politički suprotstavlja brojnim stranim diplomatama, počele su se s većom pažnjom posmatrati i u BiH. Zašto? Jednostavno jer je i narativ koji je kreiran u BiH u velikoj mjeri išao u pravcu da je Zapad počeo praviti neki novi poredak na Zapadnom Balkanu, gdje će glavnu riječ voditi Srbija i Albanija, uz zadovoljenje nekih želja i Hrvatske, a gdje su navodne žrtve BiH, Kosovo i Crna Gora. Na tu priču se nadovezuje i tema o Otvorenom Balkanu.

Tako su se mogle čuti teze da bez obzira na odanost, lojalnost i višedecenijsko lobiranje Kosova na Zapadu, nije dalo posebne rezultate i da Kosovo gubi u priči o Zajednici srpskih opština na sjeveru zemlje. To je posebno zanimljivo iz ugla BiH, gdje se dugo vodila rasprava kako je BiH u svijetu slabo ili nikako lobirala, kako se glas iz BiH nije čuo u svijetu i tako dalje. To je iskorišteno u kontekstu Kosova da se na neki način opravda kako ni lobiranje ništa ne znači, ako je u pitanju veći interes.

Ipak, zaboravlja se da naprimjer Kurti i kada se u političkom smislu suprotstavlja Zapadu, to radi jako pronicljivo. Prisutan je u najvećim zapadnim medijima gdje aktivno objašnjava poziciju koju zastupa. Međutim, zbog otvorenog stava, nepopustljivosti Beogradu, nepristajanja na Otvoreni Balkan, Kurti je u BiH, odnosno u onom probosanskom ili bošnjačkom dijelu jako popularan. Toliko da se čini da bi se i u BiH mogao nastaviti baviti politikom.