Srpski košarkaš u 33. godini preminuo od MOŽDANOG UDARA, A OVO SU SIMPTOMI: Ima ih 5, a evo kada se mora reagovati!

 

 

Košarkaš Stevan Jelovac umro je od moždanog udara, a evo koji simptomi i kada je ključno da se reaguje kako bi se spasio život oboljelom

Vijest o tome da je košarkaš Stevan Jelovac preminuo od posljedica moždanog udara potresla je ne samo ljubitelje sporta, već i sve koji su se zapitali kako zdrav, mlad čovjek koji se bavi sportom može da bude u opasnosti od ovog zdravstvenog problema.

Nekada se vjerovalo da su srčani i moždani udari fatalna stanja koja pogađaju samo stariju populaciju, ali statistike posljednjih godina demantuju ovakve tvrdnje. U Srbiji svake godine više od 25.000 ljudi doživi moždani udar. Statistički gledano, svakih 20 minuta jedna osoba doživi šog, a svakih 60 minuta neko umre od nastalih neuroloških posljedica. Ono što je najstrašnije, upozoravaju stručnjaci, jeste što se ovo fatalno stanje sve češće dešava mladim ljudima – zapravo, svaki peti ima manje od 45 godina!

Moždani udar je iznenadna bolest koja dovodi do poremećaja cirkulacije krvi i zahteva hitnu intervenciju ljekara.

“Moždani udar je česta i iznenadna bolest. U našoj zemlji ona stvara veliki broj novooboljelih svake godine, među kojima je, nažalost, sve više mladih osoba. Moždani udar nastaje kada je dotok krvi u mozak oslabljen ili prekinut, pa dolazi do pucanja krvnog suda u mozgu ili začepljenja krvnog suda ugruškom”, objasnio je jednom prilikom profesor doktor Stevan Jović.

Najčešće, uzroci ove pojave su ti što mladi ne vode računa o svom zdravlju, sve su gojazniji, hronično su pod stresom, puše, nemaju redovnu fizičku aktivnost.

Međutim, kada je riječ o sportistima, onima koji vode “zdrav život”, okidači su potpuno neočekivani i nepredvidiv. Uzrok može da bude aneurizma koja ne daje simptome dok ne prokrvari, a lekari napominju da ovo fatalno stanje može da se desi svakome.

Razlog tome su genetska predispozicija, velika količina stresa, visok pritisak, migrene, ubrzan tempo života, loša ishrana, malo sna, ali i problemi na poslu, u porodici, nedostatak materijalne sigurnosti, napominju stručnjaci.

Pet najčešćih simptoma moždanog udara

Iznenadna utrnulost, slabost ili oduzetost ruke, noge ili lica, posebna zahvaćenost samo jedne strane tijela;
Iznenadne smetnje govora: otežano izgovaranje, razumevanje ili gubitak govora;
Iznenadne smetnje vida: zamagljenje ili gubitak vida;
Iznenadne smetnje u hodu, vrtoglavice, gubitak ravnoteže;
Iznenadna jaka glavobolja koja može da bude praćena mučninom i povraćanjem