„SRBI NA KOJE VI RAČUNATE GINULI SU OTIMAJUĆI TUĐU IMOVINU…“: Društvene mreže gore nakon Dodikove reakcije na sastanak u Američkoj ambasadi…

Ne stišavaju se reakcije na društvenim mrežama nakon novo g istupa predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

Donosimo samo one reakcije koje nemaju uvredljiv sadržaj.

Podsjetimo, Milorad Dodik je izjavio da je pitanje imovine riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i da je to za Republiku Srpsku je to završena stvar.

Na pitanje da prokomentira sastanak eksperata o državnoj imovini, koji je održan u Ambasadi SAD-a u Sarajevu, Dodik je kazao da su „sastanci samozvanih eksperata u američkoj ambasadi ili zgradi gdje je nekada bila kancelarija visokog predstavnika po pitanju imovine brutalno miješanje u unutrašnja pitanja i de fakto priznanje da je BiH kolonija“.

-Niko nije ovlastio niti tražio od američke ambasade da se bavi tim ili nekim drugim unutrašnjim pitanjem BiH, a kancelarija visokog predstavnika je obezglavljena i nelegalna, jer je mjesto visokog predstavnika i dalje upražnjeno i u međuvremenu nije ukinuto, rekao je Dodik.

-Nikakav prijedlog koji o tom pitanju dođe sa adresa koje se nepozvano i neovlašteno bave našim unutrašnjim pitanjima u Republici Srpskoj neće biti razmatran. Sporazum kojim je nastala današnja BiH pitanje imovine je riješio 1995, a u oba entiteta i distriktu Brčko sprovedena privatizacija državnog kapitala i sad se neko sjetio da pitanje imovine kao nije riješeno, rekao je Dodik.

-Možda je pitanje imovine za američkog ambasadora tek način da ubije dosadu u sarajevskoj kotlini, međutim zbog tog pitanja mi smo imali građanski rat devedesitih godina. Nije Republika Srpska izgubila više od 20.000 svojih najboljih sinova koji su branili svoje kuće i imovinu, da bi joj zemlju 30 godina nakon rata krčmili Izetbegović, Murphy ili Schmidt, kazao je Dodik.