SPREMITE CVEKLU ZA ZIMU, ALI TAKO DA SAČUVATE SVE ZDRAVE SASTOJKE: Smatra se jednom od najzdravijih salata na svijetu

Vrijeme spremanja zimnice je počelo. Sada je pravi trenutak da napravimo salatu od cvekle i sačuvamo je za zimu.

Uradite to na sljedeći način:

Potrebno je: 5 kg cvekle, 500 ml sirćeta, 2l vode, 60 g soli, 80 g šećera, 1 kesica konzervansa.

Priprema: Cveklu oprati, pa odstraniti vrhove sa obje strane. Poslagati u veći i dublji lonac, pa naliti vodu. Treba da ima dosta vode, jer će se duže kuhati, bar 2 sata.

Posle sat i po, uzeti nož ili viljušku pa izbockati cveklu da vidite koliko je skuvana. Slobodno je probodite do sredine, da vidite da li je u sredini još tvrda, pa dokuhati još nekih pola sata. Procijediti i ostaviti da se potpuno ohladi.

U drugi lonac sipati sirće, vodu, so i šećer i prokuhati. Kada provri skloniti sa vatre i poklopiti. Poslije 10 minuta dodati konzervans i promiješati, brzo će se otopiti.

Ohlađenu cveklu oljuštiti, može i prstima, oprati, pa sjeći na tradicionalne kolutove. Puniti tegle tako što ćete položiti teglu na dlan i onda vodoravno slagati kolut na kolut, tako se najbolje popuni unutrašnjost, a onda okrenuti teglu u vertikalno i završiti slaganje.

Svaku teglu zaliti ohlađenim prelivom od sirćeta, tako da tečnost bude centimetar iznad cvekle. Stavljati celofan i poklopce i odlagati na suho i tamno mjesto do služenja.

Od ove mjere dobija se 9 tegli.

Cvekla je veoma zdravo povrće, koje se koristi u klinarstvu i medinici. Bogata je vitaminima, folnom kiselinom i kompleksom B vitamina ( B2, B3, B6), a od minerala sadrži natrijum i kalijum, a sadrži još i jod.

Cvekla potpomaže stvaranje crvenih i bielih krvnih zrnaca, stvaranje antitela u imunom sistemu, utiče na pravilan rad nervnog i digestivnog sistema, izgled kože, jod potpomaže pravilno funkcionisanje štitne žlijezde, a natrijum i kalijum utiču na pravilan rad moždanog tkiva i razvoj mišića. (novi.ba)