ŠOKANTAN ODGOVOR DODIKA ESCOBARU I CHOLLETU: “Prije nekoliko mjeseci, možda prije nepunu godina dana, pokušavali su da preduzmu…”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je večeras da se “ne boji američkih prijetnji” reagujući na izlaganje američkih diplomata Dereka Cholleta i Gabriela Escobara pred američkim Senatom.

Dodao je da će “nastaviti da poštuje Dejtonsku sporazum te da to isto očekuje i od američkih diplomata Cholleta i Escobara”.

Odbacio optužbe da Republika Srpska urušava Dejton, te poručio da ga se jedino ona pridržava dok u tumačenju Dejtona pojedinih ambasadora, pa bio on i američki, BiH ne može opstati.

“Prije nekoliko mjeseci, možda prije nepunu godina dana, pokušavali su, a čak smo ih otrkrili, da preduzmu neke aktivnosti privođenja, hapšenja. U mozgovima tih ljudi, poput Eskobara, to je moguće, ali njihov je problem šta će da učine”, kazao je Dodik.

Podsjećamo, Escobar je pred američkim Senatom rekao je da će pokušati odvratiti Dodika od retorike podjela i otcjepljenja.

“Uznemireni smo predsjednikom RS sa njegovim antidemokratskim potezima. U saradnji sa partnerima mi ćemo pokušati odvratiti Dodika od retorike podjela i otcjepljenja. I dalje podržavamo ALTHEA misiju da se očuva teritorijalni integritet BiH, a u SAD ćemo i dalje koristiti sankcije za one koji potkopavaju institucije ili Dejtonski mirovni sporazum. Na kraju, to su i NATO članovi”, rekao je Escobar.