Softić: Da Sebija vodi SDA onda to ne bi bila stranka, bio bih sretniji da Čolo nije govorila

SDA-ov delegat u državnom parlamentu Safet Softić komentarisao je buru koja se podigla nakon izlaska Alme Čolo iz ove stranke. Poručio je kako mu je žao što su izgubili dobar kadar, ali da bi bio sretniji da nije u javnost iznijela svoje stavove o dešavanjima unutar SDA.

Njenim odlaskom nije bio iznenađen s obzirom na to da je sjednici Predsjedništva SDA održanoj prije mjesec Čolo iznijela nezadovoljstvo i time “signalizirala da bi moglo doći do takvog raspleta”.

“O njoj u ljudskom i profesionalnom smislu imam samo riječi hvale, stoga mi je zao što je napustila SDA. Napisala je da se povlači iz stranke jer je to nespojivo s funkcijama na koje planira konkurisati. Pretpostavljam da su to neke sudske pozicije”, iznio je Softić u emisiji Jutro za sve BHT1 televizije.

Kaže kako je navela formalni razlog za izlazak, ali da su njeni kasniji javni nastupi pokazali da je imala i neke druge privatne razloge. Uprkos tome, smatra je kvalitetnim kadrom i gubitkom za SDA.

“U SDA-u je bila učesnik pregovora vezano za promjenu Ustava i Izbornog zakona. Ona je jako dobar pravnik, ja sam to mogao vidjeti radeći s njom u Predstavničkom domu. U tom smislu je to gubitak za stranku, pogotovo jer je riječ o moralnoj osobi”, naveo je Softić.

Na pitanje da li su je pokušali zadržati, kazao je da to nije njegov posao, nego predsjednika, ali da za takve razgovore vjerovatno nije bilo prostora.

“Ja mislim da je trebala razgovarati prije istupanja, a da je nakon izlaska bilo kasno za bilo kakve razgovore”, rekao je.

Govoreći o njenim kasnijim istupima u medijima i javnom izražavanju nezadovoljstva vođenjem politike u SDA kazao je da je Čolo najviše zaboljelo to što je SDA dala jedno mjesto DF-u u Domu naroda BiH mimo konsultovanja sa organima stranke. To je inače pozicija koja bi izvjesno pripala njoj, a ono što je posebno navela problematičnim je to što SDA nikada nije imala manje delegata u državnom parlamentu.

“O tome se može razgovarati, ali to je čitav jedan proces koji se događao. Postojala je saradnja tu”, rekao je Softić aludirajući na to da je DF dao podršku SDA na kantonalnim nivoima i u federalnom Domu naroda.

Softić je komentarisao i navode Čolo da Sebija Izetbegović vodi stranku, a ne predsjednik i organi SDA.

“To je njen dojam koji je iznijela, ja se ne bih bavio time, postoji predsjednik stranke, organi i institucije koje strankom upravljaju. To naprosto nije tačno, da je tako to ne bi bila stranka. Ona ima pravo na svoje mišljenje, ali ja ne mislim da je to tako, mislim da drugačije stvari funkcioniraju. Kad je riječ o SDA mislim da ima dovoljno demokratije”, kazao je.

Na kraju je odgovorio i na pitanje da li je razočaran načinom na koji je Čolo javno govorila o stranci.

“Kada sam pročitao njenu izjavu smatrao sam da je to jedan gospodski način da izađe iz stranke, ali s obzirom na to da je krhka i osjetljiva kakva jeste, vjerovatno je rekla više nego što je planirala i vjerovatno da su kasnije stvari uzrokovale da ona izađe u javni prostor. Bio bih sretniji da nije”, poručio je Softić.