Sociolog iz Srbije o filmu J. Žbanić: Nesposobni smo da se suočimo sa istinom

Sociolog Ratko Božović rekao je za N1 da u insistiranju rediteljice Jasmile Žbanić da se njen film “Quo Vadis, Aida?” prikaže na Radio-televiziji Srbije ne vidi nikakav pritisak i napominje da smo morali prvi da vidimo taj film – da je bilo pameti i racionalnosti.

“Da je bilo pameti i racionalnosti, mi smo morali taj film prvi da prikažemo jer nije u pitanju ovde ni Srbin, ni Hrvat, ni Bosanac. U pitanju je zločinac. To je ono što ne možemo da shvatimo. Mi smo branili srpstvo i Srbe od nečega što nije trebalo da se brani. Sve jedno kakav je taj film“, rekao je Božović.

On dodaje da je naš problem nesposobnost da se suočimo sa istinom.

Govoreći o odluci RTS-a da ne prikaže film do sada, sagovornik N1 kaže da je u pitanju možda strah od upitnosti ili od posledica “kako će biti primljena informacija da je jedan kolegijum televizijski imao slobode i sposobnosti da odluči nezavisno od bilo koga”.

Komentarišući ocjene da insistiranje ili želja rediteljke da se film prikaže predstavljaju pritisak na RTS, Božović kaže da pritiska nema i da je potpuno normalna potreba autorke da film vidi publika javnog servisa.