SNSD-ovi zastupnici se ne protive jačanju Oružanih snaga BiH, opozicija kaže: Predstava za strance

Na Predstavničkom domu BiH se danas raspravljalo o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH prilikom čega su, glasnu i prešutnu, podršku dali svi osim opozicije iz RS-a, koja smatra da se ovakva reforma protivi odlukama donesenim u RS-u.

Tokom rasprave je rečeno da je riječ o kvalitetnom zakonu koji je usmjeren na uposlene u Oružanim snagama BiH i poboljšanje uslova njihovog rada s obzirom na to da interesovanje za vojnu službu opada u posljednje vrijeme u BiH.

Šefica Kluba zastupnika SNSD-a u Predstavničkom domu Sanja Vulić je poručila da u samom zakonu nisu pronašli ništa sporno što bi značilo prenošenje dodatnih nadležnosti te da će u skladu s tim vjerovatno podržati zakon, uprkos tome što su na komisiji bili suzdržani.

Iz opozicije su na to poručili da je riječ o predstavi za međunarodne zajednice i dogovoru SNSD-a sa Trojkom da to podrže jer im je potrebno pokazati da postoji dobra saradnja i želja za reformskim procesima.

Osim što su podršku izmjenama ovog zakona nazvali predstavom za strance, smatraju i da Milorad Dodik ovime obmanjuje javnost u RS-u ako se uzme u obzir da je najavio formiranje vojske RS-a.

“Godinu i po dana u RS-u slušamo priču da će se staviti van snage Zakon o Oružanim snagama BiH i da će se ići u formiranje vojske RS-a, a danas imate isti taj SNSD koji kroz Vijeće ministara koje kontroliše predlaže izmjene i dopune zakona o Oružanim snagama kojima se one jačaju jer se ide na zanavljanje, novo zapošljavanje, prolongiranje odlaska u penziju, nešto što ima dugoročan karakter”, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

On ističe da neće dati podršku jačanju Oružanih snaga BiH dok god Dodik jasno ne kaže da li SNSD i dalje vodi politiku koja je donesena u NSRS-u i odnosi se na formiranje entitetske vojske ili će pak podržati jačanje postojeće državne vojske.

“Dosta je više dodvoravanja narodu da će se povući saglasnost na Oružane snage BiH”, kazao je Borenović.

Poslanici SNSD-a nisu jasno kazali da će dati podršku zakonu, niti su raspravljali o tome, ali je ipak najavljeno da protiv tih izmjena nemaju ništa protiv

“Šutanje poslanika SNSD-a i potreba njihovih koalicionih partnera iz Trojke da pravdaju taj zavjet šutanja osporava naše pravo da govorimo da je to kontradiktorno zaključcima NSRS-a”, naveo je Borenović.

Foto: I. L./Klix.ba