Slovenski premijer: Tražit ćemo kandidatski status za BiH

Golob je pozdravio pozitivno mišljenje Evropske komisije koja je danas dala preporuku za davanje kandidatskog statusa Ukrajini i njene evropske perspektive

Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je da će na samitu Evropske unije sljedeće sedmice predložiti da se status kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji dodijeli i Bosni i Hercegovini.

Golob je pozdravio pozitivno mišljenje Evropske komisije koja je danas dala preporuku za davanje kandidatskog statusa Ukrajini i njene evropske perspektive.

– Što se tiče prijedloga da uz Ukrajinu i Moldaviju status kandidatkinje dobije i BiH, realnost je takva da to može spriječiti i jedna jedina članica, no nadam se da će “pobijediti razum, premda je u prošlosti dolazilo do zloporabe prava veta koje su pojedine članice koristile kao instrument pritiska za vlastite interese koji nemaju nikakve veze s europskim vrijednostima – izjavio je Golob, prenosi Hina.

On je istakao da zapadni Balkan zaslužuje zaseban tretman.

Potvrdio je da je upoznat sa sadržajem pisma koje je u smislu podrške kandidaturi BiH za članstvu u Evropskoj uniji Šarlu Mišelu (Charles Michel) uputio predsjednik Slovenije Borut Pahor.