SLOBODAN ŠOJA, BIVŠI AMBASADOR BiH, ZA „SB“: Vučić namjerno pušta svoju dvorsku ludu Vulina da nas u njegovo ime vrijeđa svojim odvratnim i idiotskim izjavama, a Milanović nezaustavljivo huška…

 

Slobodan Šoja, bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Francuskoj i Egiptu govorio je za „Slobodnu Bosnu” o aktualnoj političkoj situaciji.

Pratili ste posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske. Je li opozicija napravila kukavički potez izbjegavši raspravu o Dodikovom zahtjevu da se odbije dati agreman njemačkom veleposlaniku u BiH?

-Ne mislim da je potez kukavički već je potpuno loše i pogrešno procijenjen. Mnogo je mudrije bilo prisustvovati zasjedanju jer je iracionalan Dodikov potez bila savršena prilika da opozicija lijepo i argumentovano, ali bez galame i svađa, održi tom netipičnom i odavno obesmišljenom predsjedniku važnu lekciju iz diplomatije i politike te odbrane narodnih interesa. Moglo se objasniti da je nedavanje agremana ambasadoru najjače evropske zemlje zbog neslaganja sa dvije ili tri rečenice iz rezolucije o BiH koju je Bundestag suvereno usvojio neodgovoran i nediplomatski potez, prvorazredna glupost i fatalna greška.