Skaki predložen jednomjesečni pritvor

Postupajući tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo predložio je Općinskom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenom Abdulahu Skaki, bivšem gradonačelniku Sarajeva.

Potvrđeno je ovo zvaničnom saopštenju Tužilaštva Kantona Sarajevo.

“Pritvor mu je predložen zbog opasnosti od bjekstva, potom zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela”, navode iz Tužilaštva KS.

Podsjetimo, pripadnici MUP-a KS u utorak su slobode lišili Skaku zbog sumnje u počinjenje više krivičnih djela: Zloupotreba položaja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi.

Podsjetimo, Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS jučer je u izjavi za medije kazala za šta se sve tereti bivši gradonačelnik Sarajeva.

“Tužilaštvo KS sumnjiči Abdulaha Skaku za krivičnu zloupotrebu položaja i ovlaštenja. Potom, nesavjesan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanja dara i drugih oblika koristi. Dakle, Abdulah Skaka je pod istragom Tužilaštva KS zbog više krivični radnji tokom mandata gradonačelnika Sarajevo. Između ostalog, tereti se za nezakonito zapošljavanje četiri savjetnika, odnosno nezakonito trošenje novca iz budžeta Grada. Također, tereti se za davanje dara u vezi izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća kako Bogić Bogićević ne bi bio izabran za gradonačelnika Sarajeva. Odnosno kako bi osumnjičeni Skaka izdejstvovao novi mandat na toj poziciji”, kazala je Bavčić.

U zvaničnom saopćenju Tužilaštva je potom dodatno navedeno:

“Sumnjiči se da je grant sredstva davao njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili angažovani članovi njegove porodice. Tereti se i za krivotvorenje finansijskih izvještaja u kojima nije prikazivao donacije koje je grad dobio. Pod istragom je i zbog nezakonitog odobravanja sredstava Grada Sarajeva za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do u općini Trnovo (RS), gdje se nalazi i njegova vikendica te zbog krivotvorenja dokumentacije vezane za dovođenje projekta bolida Formule”, navodi se.