SIRUP OD JAGORČEVINE: Ljekovita svojstva i njegova priprema

 

Sirup od jagorčevine je jedan od najčešće korišenih narodnih lekova za olakšavanje tegoba produktivnog kašlja.

Narodni travari od davnina koriste jagorčevinu u pripremi ovog lekovitog preparata, koji zbog svojih sastojaka pomaže izbacivanje nagomilanog sekreta i sluzi iz disajnih puteva i pluća.

Tradicionalna medicina dugi niz godina preporučuje čaj i sirup jagorčevine za olakšavanje ovih tegoba, kako kod odraslih, tako i kod dece.

Koncentrovani sirup je danas moguće kupiti u svakoj apoteci, a može se pripremiti i prema narodnom receptu, u kućnim uslovima.

LJEKOVITA SVOJSTVA JAGORČEVINE:

U narodu je poznata i pod nazivom jaglika, jaglac i primula, a njen latinski naziv je Primula veris.

Jagorčevina cveta u rano proleće, skromnim i lepim žutim cvetovima, slatkog, medenog mirisa.

Jagorčevina je izuzetno dragocena lekovita biljka, sa posebno blagotvornim dejstvom na disajne puteve. Veoma je delotvorna u pripremi preparata za lečenje bronhitisa i bronhijalne astme, kao i drugih zapaljenja disajnih organa.

Za pripremu lekovitih preparata, odnosno čaja i sirupa, koriste se cvetovi i koren biljke.

Savetuje se upotreba prave planinske jagorčevine.

Koren ove biljke sadrži saponin, supstancu koja ima dvostruko korisno delovanje.

Saponini podstiču izbacivanje sekreta iz pluća, dok u isto vreme čuvaju srce i štite ga od zamora. Baš zbog ove osobine je jagorčevina dobra za pripremu preparata za lečenje početne faze zapaljenja pluća i jakog kašlja, odnosno svih tegoba koje uključuju veće naprezanje srčanog mišića i smetnje koje srcu prave plućna oboljenja.

Jagorčevina sadrži i kamfor, koji je dobar za tretiranje tegoba kod kojih je već prisutna slabost srčanog mišića, zbog čega je posebno dobra za primenu kod starijih osoba.

Isto tako je dobra i za sve osobe koje pate od plućnih oboljenja, anemije ili su slabe, te postoji rizik od slabljenja srca.

Osim odličnog delovanja na probleme disajnih puteva, jagorčevina pročišćava krv i pomaže izbacivanje toksina iz organizma, putem mokraće, a najbolje dejstvo se postiže upotrebom čaja.

Čaj od jagorčevine je dobar i za bubrege i lečenje kamena u bubregu.

Sirup od jagorčevine

Sirup od jagorčevine je odličan prirodni preparat za lečenje bronhitisa i drugih tegoba disajnih puteva, praćenih jakim kašljem uz veliku količinu sekreta i sluzi, koji stvaraju smetnje. Zbog svojih blagotvornih sastojaka , jagorčevina pomaže da se ublaže ove tegobe, a nepoželjni sekret izbaci iz organizma.

Sirup može da se kupi u apotekama, od različitih proizvođača, ali se isto tako može skuvati i kod kuće. Sledi recept za pripremu domaćeg sirupa od jagorčevina, za lečenje kašlja.

Recept za pripremu sirupa – Narodna medicina odavno preporučuje ovaj sirup za iskašljavanje i lečenje tegoba bronihijalnog sistema i drugih oboljenja disajnih puteva. On pomaže iskašljavanje sluzi, a istovremeno blagotvorno deluje na srce.

Za pripremu će vam trebati:

50 gr cvetova jagorčevine
100 gr meda
1 l vode
Priprema sirupa je jednostavna i ne oduzima mnogo vremena.

Zagrejati vodu do ključanja, pa njome preliti cvetove jagorčevine. Najbolje je upotrebiti pravu planinsku biljku, lepih zlatasto žutih cvetova, medenog mirisa.

Ostaviti da odstoje oko pola sata. Kada se mešavina ohladi, cvetovi se procede i doda se med.

Po narodnom receptu se preporučuje konzumiranje par šolja dnevno.

Pripremite i vi ovaj domaći sirup od jagorčevine.

Izvor: najboljicajevi.com